Dla jakich wartości parametru rzeczywistego m równanie ma rozwiązanie?
misio: Dla jakich wartości parametru rzeczywistego m równanie ma rozwiązanie?
msin2x+2sinx−2m=0
13 maj 11:01
WhiskeyTaster: Wskazówka: sinx = t, t ∊ <−1, 1>
13 maj 11:03
Jerzy:
1) Dla m = 0 , mamy: 2sinx = 0 ( istnieje rozwiazanie)
2) Dla m ≠ 0 podstawiamy: t = sinx i musi być: Δ ≥ 0 oraz |t| ≤ 1
13 maj 11:05
misio: Nie chce wskazówki bo wiem jak to rozwiązać, chce aby ktoś rozwiązał w całości abym sprawdziła,
bo rozwiązanie jest bardzo skomplikowane
13 maj 11:14
a7: to może pokaż swoje całościowe rozwiązanie, a tutaj ktoś sprawdzi
13 maj 11:15
13 maj 11:18
misio: ok dzieki
13 maj 11:32