Funkcja kwadratowa
Kamil:
![rysunek](rys/150163.png)
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=mx
2. Ustal, dla jakich wartości parametru m wykres
funkcji jest parabolą przedstawioną na rysunku i podaj rozwiazanie nierówności zapisanej pod
rysunkim.
a) mx
≥0 (parabola z lewej)
b)mx
2≤0 (parabola z prawej)
Bardzo proszę o pomoc, totalnie nie mam pomysłu na to zadanie
12 maj 20:53
Leszek: Popatrz do podrecznika przy jakim warunku " ramiona " paraboli skierowane sa w gore lub w dol .
12 maj 20:55
ICSP: Ten punkt do którego prowadzą przerywane kropeczki jest kluczowy.
Podaj jego współrzędne
12 maj 20:55
Kamil: z lewej : oś y: m
oś x: 1
z prawej : oś y: m
oś x : 1
12 maj 20:57
Kamil: czy ktoś mógłby napisać coś bo totalnie nie wiem jak się do tego zabrac, miałem nadzieje ze
ktoś mi pomorze, będę wdzięczny
12 maj 21:04
Leszek: @Kamil troche kreatywnosci , wes podrecznik ! !
Albo zeszyt szkolny , na pierwszej lekcji z funkcji kwadratowej wykonuje sie wykresy :
y = 2x2 , oraz y = − 2x2
12 maj 21:08
Kamil: Wiem, ze jestem nie kulturalny tak upominając się, ale gdy zamykają drzwi wchodzi się oknami,
bardzo proszę o jakąś wskazówke. Zyczę miłego wieczoru
12 maj 21:09
Kamil: wiem, ze sie wykonuje, pamiętam tą lekcje, ale nie wiem jak rozwiązac te nierówności
12 maj 21:10
Kamil: i poprawie a)mx2≤0 , blad sie wkradł
12 maj 21:11
Kamil: znaczy a) mx2≥0 przepraszam
12 maj 21:12
12 maj 21:19
Kamil: dziękuję za taką pomoc, która nic mi nie dała, wybaczcie ale taka jest prawda
12 maj 21:22
Mila:
a) mx2≥0 dla m>0 − parabola skierowana do góry
b)mx2≤0 dla m<0− parabola skierowana w dół
12 maj 21:24
ABC:
prawda jest jak dupa, każdy ma swoją
12 maj 21:25
Kamil: ale jak rozwiązac te nierównosci? bo to mój główny problem
12 maj 21:25
Leszek: Widzisz na rysunku b) ze m < 0 i wszystkie punkty paraboli leza ponizej osi X ,
( lacznie z osia X) stad wniosek ze rozwiazaniem jest caly zbior x= R .
12 maj 21:28
Kamil: z tą prawdą zgodze sie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
ale odp juz mam
12 maj 21:29
Mila:
Jakie masz wartości na osiach?
12 maj 21:31
a7:
12 maj 21:45
a7: 21:24 masz odpowiedzi, i nie trzeba się rozpisywać np. na klasówce, żeby ich udzielić, teraz
chyba chodzi o to, że nie bardzo rozumiesz co to
jest fukcja y=ax2 to tutaj masz mx2 parametr a zastąpiony parametrem m i na tym polega
cała filozofia,
a jeśli dalej nie rozumiesz to pytaj, bo trudno wyczuć w czym obecnie masz problem
12 maj 22:34