Rozwiazywanie pisemne duzych pierwiastka duzych liczb.
Dawidek990: jak pisemnie rozwiazali byscie pierwiastek z 112225?
da sie wgl to zrobic? bo mi jakies bledy wychodza

w sensie
pierwiastek z 112225 to 335
112225|5
22445|5
4489|?
i co dalej?
12 maj 18:21
Minato:
672=4489
12 maj 18:24
ICSP: | | 106 − 1 | | 104 − 1 | |
112225 = 111111 + 1111 + 3 = |
| + |
| + 3 = |
| | 9 | | 9 | |
| | 106 − 1 + 104 − 1 + 27 | | 103 + 2*5*103 + 52 | |
= |
| = |
| = |
| | 9 | | 9 | |
| | 103 + 5 | | 1005 | |
= ( |
| )2 = ( |
| )2 = (335)2 |
| | 3 | | 3 | |
12 maj 18:24
ABC:
przyjdzie Mariusz to rozpisze algorytm pisemnego pierwiastkowania, bo mi się nie chce
12 maj 18:26
Mila:
4489<4900
cyfra jedności liczby dwucyfrowej : 3 lub 7
Próby: 572<3600
632=3969 za mało
672=4489⇔
112225=52*672
√112225=5*67=335
12 maj 18:31
Eta:
11 22 25 = 335
− 9
−−−
222|63*3
− 189
−−−−−−
3325| 665*5
− 3325
−−−−−−−
===
12 maj 18:41
ABC:
Eta to ty umiesz takie sztuki?
12 maj 18:44
Eta:
Kiedyś jak nie było kalkulatorów , to tak liczyliśmy
12 maj 18:45
ABC:
jeszcze moje pokolenie tego uczyli w 1980 ... a potem zdechło , chociaż Mariusz umie
12 maj 18:50
Dawidek990: ICSP mogl bys rozwinac co zrobiles? jaka metoda?
12 maj 20:51
Dawidek990: Eta: ty tez bys mogla powiedziec jaka to metoda ?
12 maj 20:52
PW: To co napisał − celuje na kwadrat sumy.
W drugiej linijce zgubił wykładnik potęgi − powinno być w liczniku (103)2+....
12 maj 20:56
ABC:
metoda ICSP zapożyczona od Adama Mickiewicza − Wielka Improwizacja
12 maj 21:01
12 maj 21:01
PW: Tego co Eta już nie uczą w szkołach. Powinieneś po prostu rozłożyć liczbę 112225 na
czynniki pierwsze (tego jeszcze uczą) i zobaczyć, że jest tak jak napisała Mila w
przedostatniej linijce.
12 maj 21:02
12 maj 21:04
Mariusz:
ABC ja umiem bo mnie uczyła nauczycielka która teraz ma ok 80 lat
i mi pokazała ten sposób przy okazji równania kwadratowego
Ja analizując ten sposób wyprowadziłem sposób na wyciąganie pierwiastka sześciennego
Teraz obchodzę okrągłą rocznicę 20 lat od zdania matury
i trochę mi tych czasów brakuje
15 maj 01:10
Mariusz:
Zasada działania pisemnego sposobu obliczania pierwiastka
Liczbę możesz zapisać jako 10a+b
Po podniesieniu do kwadratu otrzymujesz
(10a+b)2=100a2+20ab+b2
Z dwóch ostatnich wyrazów wyciągasz b
(10a+b)2=100a2+(20a+b)b
(10a+b)2−100a2=(20a+b)b
1. Liczbę pierwiastkowaną dzielisz na dwucyfrowe grupy od przecinka podążając w obie strony
2.Szukasz takiej cyfry aby różnica między liczbą utworzoną z grupy położonej najbardziej na
lewo
a kwadratem wybranej cyfry była najmniejszą liczbą nieujemną
3. Do tej różnicy spisujesz cyfry z następnej grupy i na boku wykonujesz takie operacje
Podwajasz aktualne przybliżenie
Do podwojonego aktualnego przybliżenia dopisujesz ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
(Tej cyfry nie trzeba wybierać na ślepo można ją oszacować pomagając sobie dzieleniem)
Tak utworzoną liczbę mnożysz przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
Odejmujesz od reszty liczbę uzyskaną na boku
4. Iterujesz krok trzeci dopóki
Wyczerpiesz wszystkie grupy i otrzymasz resztę równą zero
Uzyskasz zadowalające cię przybliżenie
I teraz bazując na tym sposobie wyprowadziłem sposób pisemny
obliczania pierwiastka trzeciego stopnia
Liczbę możesz zapisać jako 10a+b
Po podniesieniu do sześcianu otrzymujesz
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
Z trzech ostatnich wyrazów wyciągasz b
(10a+b)3=1000a3+(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)b
Teraz zauważyłem że w pierwszym wyrazie dwie ostatnie cyfry są zerami
natomiast ostatni wyraz może mieć co najwyżej dwie cyfry więc
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)b
1. Liczbę pierwiastkowaną dzielisz na trzycyfrowe grupy od przecinka podążając w obie strony
2.Szukasz takiej cyfry aby różnica między liczbą utworzoną z grupy położonej najbardziej na
lewo
a sześcianem wybranej cyfry była najmniejszą liczbą nieujemną
3. Do tej różnicy spisujesz cyfry z następnej grupy i na boku wykonujesz takie operacje
Potrajasz aktualne przybliżenie
Do potrojonego aktualnego przybliżenia dopisujesz kwadrat
ostatniej cyfry następnego przybliżenia
Taka uwaga jeżeli ten dopisywany kwadrat jest liczbą jednocyfrową
to poprzedzamy go zerem bo musimy dopisać dwie cyfry
(Tej cyfry nie trzeba wybierać na ślepo można ją oszacować pomagając sobie dzieleniem)
Do utworzonej liczby dodajesz potrojony iloczyn aktualnego przybliżenia i
ostatniej cyfry następnego przybliżenia przesunięty o jedną pozycję w lewo
Tak utworzoną liczbę mnożysz przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
Odejmujesz od reszty liczbę uzyskaną na boku
4. Iterujesz krok trzeci dopóki
Wyczerpiesz wszystkie grupy i otrzymasz resztę równą zero
Uzyskasz zadowalające cię przybliżenie
15 maj 02:17
getin:
Na przykładzie 998001 chciałbym się tego nauczyć najpierw dla pierwiastka kwadratowego
Krok 1:
99 80 01
Krok 2:
Grupa najbardziej na lewo to 99
Wybieram cyfrę 9 bo najmniejszy nieujemny wynik wyrażenia 99−a gdzie a jest cyfrą, będzie dla
a=9
99 − 92 = 18
Krok 3:
Do różnicy z kroku 2 czyli 18
spisuję kolejną grupę z liczby 99 80 01 czyli 80
18 80
Co jest aktualnym przybliżeniem ?
15 maj 07:22
Mariusz:
Aktualnym przybliżeniem jest w tym kroku właśnie ta cyfra 9
którą znalazłeś w kroku 2
I teraz wczytaj się w ten opis sposobu pisemnego
i spróbuj dokończyć
Jak nie będziesz czegoś wiedział to pisz
15 maj 09:08
getin:
Obliczenia na boku:
Podwajam aktualne przybliżenie czyli 9*2 = 18
Wyznaczam ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
mam 18 80 01
18−a2 ma najmniejszą wartość nieujemną dla a=4
18 − 42 = 2
więc ostatnia cyfra następnego przybliżenia to 4
do liczby 18 dopisuję 4
mam 184
Mnożę 184 przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
2 − a2 ma najmniejszą wartość nieujemną dla a=1
więc 184*1 = 184
Od reszty mam odjąć liczbę uzyskaną na boku
Czym jest reszta ?
15 maj 10:37
ABC:
nie zrozumiałeś
15 maj 10:40
ABC:
wrzucę ci skreeny z algebry dla samouków klasyczny podręcznik z lat 1960 , ale nie teraz bo
uczę zdalnie cały dzień
15 maj 10:44
Bogdan:
Jeśli dwie ostatnie cyfry kwadratu liczby naturalnej tworzą liczbę 25, to liczba stojąca
przed 25 jest iloczynem dwóch kolejnych liczb naturalnych, czyli jest rozwiązaniem równania
n*(n + 1). Szukany pierwiastek to liczba n z dopisaną na końcu cyfrą 5, czyli jest to liczba
10n+5.
W tym przypadku: 112225
1122 = n*(n + 1) stąd n = 33 i √112225 = 335
Ten sposób wynika z zgrabnego i znanego algorytmu podnoszenia do kwadratu liczb
zakończonych cyfrą 5. Bierzemy liczbę stojącą przed ostatnią cyfrą równą 5 i tę liczbę
mnożymy przez liczbę o 1 większą. Ten iloczyn z dopisaną za nim liczbą 25 daje wynik.
Przykład: 752 =
7 * 8 = 56, stąd 752 = 5625
W tym zadaniu: 3352 =
33 * 34 = 1122, zatem 3352 = 112225.
15 maj 11:41
Mariusz:
ABC czy to znaczy że nie opisałem tego sposobu wystarczająco zrozumiale ?
A tak na marginesie nauczycielka która mi ten sposób pokazała ma dzisiaj imieniny
15 maj 14:09
ABC:
Mariusz ogólnie ok napisałeś ale jeden moment mogłeś naświetlić bardziej
15 maj 14:25
Mariusz:
getin przykład miałeś u Ety no ale dobrze
99 80 01
Tutaj dobrze podzieliłeś liczbę na dwucyfrowe grupy
99−92=18 , tą cyfrą i zarazem aktualnym przybliżeniem jest 9
Teraz miałeś do tej reszty spisać następną grupę czyli
1880
Podwojenie aktualnego przybliżenia to 2*9=18
Teraz wyszukujesz ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
(Dopisujesz ją do podwojonego aktualnego przybliżenia a następnie
tak utworzoną liczbę mnożysz przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia)
1880−189*9=1880−1701
1880−189*9=179
Twoja reszta to 179
a twoje aktualne przybliżenie to 99
Do reszty dopisujesz następną grupę
17901
Na boku zapisujesz podwojenie aktualnego przybliżenia i szukasz
ostatniej cyfry następnego przybliżenia
17901−1989*9=17901−17901
17901−1989*9=0
Wyczerpaliśmy wszystkie grupy oraz otrzymaliśmy resztę równą zero czyli
uzyskaliśmy jeden z warunków stopu
i naszym wynikiem jest 999
Teraz policz jeszcze pierwiastek z innej liczby
15 maj 14:37
Mariusz:
ABC "Mariusz ogólnie ok napisałeś ale jeden moment mogłeś naświetlić bardziej"
Co mógłbym naświetlić bardziej ?
Nauczycielka pokazała mi tylko sposób na pisemne obliczanie pierwiastka kwadratowego
Do sposobu pisemnego obliczania pierwiastka sześciennego doszedłem sam
Wiesz nie mam wykształcenia pedagogicznego ale chciałbym wiedzieć jak
w sposób zrozumiały przekazywać użytkownikom takie tematy
15 maj 14:46
ABC:
"2.Szukasz takiej cyfry aby różnica między liczbą utworzoną z grupy położonej najbardziej na
lewo "
tu mogłeś rozpisać, bo jest reguła na tą cyfrę, nie trzeba zgadywać , reguła mówi że cyfra jest
dobra albo o 1 za wysoka i tylko to trzeba sprawdzić
15 maj 14:52
Mariusz:
No to ja oszacowuje tą liczbę wspomagając się dzieleniem
Dzielę resztę przez liczbę utworzoną z dwóch góra trzech cyfr znaczących podwojenia
aktualnego iloczynu (wybieram tyle cyfr znaczących aby łatwo podzielić w pamięci)
15 maj 15:13
ABC:
jest to jedna z możliwych metod i warto było o tym napisać
15 maj 15:14
Mariusz:
Ja w pierwszej iteracji cyfrę biorę z tabliczki mnożenia
Tabliczkę mnożenia znam na pamięć i łatwo jest mi dopasować taką cyfrę
Jeśli chodzi o znalezienie kolejnych cyfr to oszacowuje je korzystając z dzielenia
Jeżeli dobrze pamiętam to nauczycielka nie pokazała mi jak szukać cyfr
tylko powiedziała o tym dzieleniu liczby na grupy
opisała to że na boku podwajamy aktualne przybliżenie i dopisujemy taką cyfrę aby
po pomnożeniu tak uzyskanej liczby przez poszukiwaną cyfrę otrzymać wynik
możliwie najbliższy reszcie ale nie większy
Pokazała też jak działa ten sposób na przykładzie
Na to że liczbę można oszacować dzieleniem to już sam wpadłem
A to jak znaleźć cyfrę do pierwszej iteracji może się przydać bo dla sześcianu
z tabliczki mnożenia tej cyfry nie weźmie
Jeżeli chodzi o dalsze uogólnianie sposobu to jak dla mnie zbyt dużo obliczeń
na boku będzie a trzeci stopień może się jeszcze przydać gdy chcemy obliczyć długość
z objętości albo jak bawimy się prawami Keplera
Swoją drogą w zbiorze Krysickiego i Włodarskiego Analiza matematyczna w zadaniach
jest kilka zadań prowadzących do równania trzeciego stopnia
15 maj 15:43
15 maj 15:48
Mariusz:
Z tym dzieleniem to trzeba uważać zwłaszcza w pierwszych iteracjach
kiedy to aktualne przybliżenie nie jest zbyt dokładne i ostatnia cyfra następnego
przybliżenia ma wpływ na wynik dzielenia
np
3 61
1
2 61 |
Tutaj przybliżenie nie jest aż tak dokładne aby ostatnia cyfra nie miała wpływu
na oszacowanie wyniku dzielenia
Ale jeśli w celu oszacowania cyfry jako dzielnik weźmiemy podwojenie przybliżenia
powiększone o jedynkę to uda nam się oszacować cyfrę np
w powyższym przykładzie w celu oszacowania ostatniej cyfry następnego przybliżenia
weźmiemy liczbę utworzoną z dwóch pierwszych cyfr reszty czyli 26
i podzielimy ją przez 3 zamiast 2 to otrzymamy że
kandydami na ostatnią cyfrę następnego przybliżenia są cyfry 8 albo 9
Tutaj okazuje się że cyfra 8 to trochę za mało
i ostatecznie otrzymujemy że
√361=19
15 maj 16:32
Mariusz:
ABC trochę zastanawiałem się dlaczego getin nie zrozumiał tego sposobu
i założyłem że nie umiem go wystarczająco dokładnie przedstawić aby był zrozumiały
a już kiedyś próbowałem pokazać ten sposób innemu użytkownikowi
a7 pokazał(a) odnośnik do tego tematu
https://matematykaszkolna.pl/forum/397723.html
15 maj 17:06
WhiskeyTaster: Mariusz, spokojnie. Nie każdy wszystko łapie od razu
15 maj 17:10
15 maj 17:29
Mariusz:
WhiskeyTaster:
A ty zrozumiał byś opis tego sposobu ?
Zdaje się że w poprzednim wpisie jest błąd w opisie
pisemnego sposobu obliczania pierwiastka trzeciego stopnia
który łatwo wyłapać patrząc na użyty wcześniej wzór skróconego mnożenia
1. Liczbę pierwiastkowaną dzielisz na trzycyfrowe grupy od przecinka podążając w obie strony
2.Szukasz takiej cyfry aby różnica między liczbą utworzoną z grupy położonej najbardziej na
lewo a sześcianem wybranej cyfry była najmniejszą liczbą nieujemną
3. Do tej różnicy spisujesz cyfry z następnej grupy i na boku wykonujesz takie operacje
Potrajasz kwadrat aktualnego przybliżenia
Do potrojonego kwadratu aktualnego przybliżenia dopisujesz kwadrat
ostatniej cyfry następnego przybliżenia
Taka uwaga jeżeli ten dopisywany kwadrat jest liczbą jednocyfrową
to poprzedzamy go zerem bo musimy dopisać dwie cyfry
(Tej cyfry nie trzeba wybierać na ślepo można ją oszacować pomagając sobie dzieleniem)
Do utworzonej liczby dodajesz potrojony iloczyn aktualnego przybliżenia i
ostatniej cyfry następnego przybliżenia przesunięty o jedną pozycję w lewo
Tak utworzoną liczbę mnożysz przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
Odejmujesz od reszty liczbę uzyskaną na boku
Oczywiście różnica ta musi być możliwie najmniejszą liczbą nieujemną
4. Iterujesz krok trzeci dopóki
Wyczerpiesz wszystkie grupy i otrzymasz resztę równą zero
Uzyskasz zadowalające cię przybliżenie
Jeśli odwrócisz sposób liczenia pierwiastka kwadratowego to
otrzymasz sposób podnoszenia do kwadratu przydatny podczas obliczeń
potrzebnych do obliczania pierwiastka trzeciego stopnia sposobem pisemnym
15 maj 17:50
WhiskeyTaster: Musiałbym się wczytać, a na to dzisiaj czasu już za bardzo nie mam. Mogę jutro spróbować i
zobaczymy
15 maj 17:51