Pierwiastek
Jadwigas: 140 √2 cm
Jak to rozwiązać i Ile to dm?
1 mar 21:39
aaa:
1dm=10 cm
140√2cm=14√2dm
1 mar 21:41
a7: żeby Ci było łatwiej zrozumieć/szacować to
√2≈1,41 1dm=10cm czyli
140*1,41 = 197,4cm = 19,74dm
czyli 140√2cm=14√2dm
1 mar 21:46
Mariusz:
√2≈1.41421...
1
100|24*4
96
400|281*1
281
11900|2824*4
11296
60400|28282*2
56564
383600|282841*1
1 mar 23:15
a7: widzę, że to "prawie' jak dzielenie pisemne ale nie rozumiem ogólnej zasady i początku
1 mar 23:20
średniowiecze:
Kto by tak liczył

W dobie komputerów, kalkulatorów .... !
Kalkulator do łapy i mamy:
√2=1,41421356237
1 mar 23:28
Mariusz:
a7
To wynika ze wzorów skróconego mnożenia i pozycyjnego zapisu liczby
Liczbę możesz zapisać w postaci
10a+b
(10a+b)2=100a2+20ab+b2
(10a+b)2−100a2=(20a+b)b
Liczbę pierwiastkowaną dzielisz na dwucyfrowe grupy począwszy od przecinka w obie strony
Bierzesz taką cyfrę aby różnica między grupą położoną najbardziej na lewo a kwadratem
wybranej cyfry była najmniejszą liczbą nieujemną
Do tej różnicy dopisujesz cyfry z następnej grupy
Na boku zapisujesz podwojone aktualne przybliżenie
Do podwojonego aktualnego przybliżenia dopisujesz ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
i tak utworzoną liczbę mnożysz przez ostatnią cyfrę następnego przybliżenia
Ostatnią cyfrę następnego przybliżenia dobierasz tak aby różnica miedzy aktualną resztą
a liczbą utworzoną na boku była najmniejszą liczbą nieujemną
Powyższy krok powtarzasz dopóki
1) po wyczerpaniu grup uzyskasz resztę zero
2) uzyskasz zadowalającą dokładność
Każda iteracja daje jedną cyfrę rozwinięcia dziesiętnego
Ten sposób pokazała mi nauczycielka matematyki
Dzisiaj ma prawie 80 lat
2 mar 00:17
a7: jutro (dzisiaj) spróbuję się wczytać

dzięki
Mariusz
2 mar 00:21
Mariusz:
A dla mnie to dość ciekawy sposób
Jeśli dobrze pamiętam to ta nauczycielka była z rocznika 1941
a ja byłem jednym z ostatnich roczników które uczyła
Spróbuj się wczytać w mój wpis i przećwiczyć ten sposób na jakimś przykładzie
2 mar 00:35
a7: nic "nie kumam"
to znaczy biorę dwójkę i co z nią robię?
2 mar 00:38
Mariusz:
2
Najbliższy dwójce kwadrat to 12=1
Odejmujesz ten kwadrat od dwójki
2
− 1
1
Wyczerpaliśmy wszystkie grupy ale reszta jest różna od zera
więc kontynuujesz obliczenia do otrzymania zadowalającej dokładności
Twoja reszta w tej iteracji to 1
więc do tej reszty dopisujesz zera (ponieważ wyczerpaliśmy już grupy różne od zera
dalej będziemy spisywać tylko zera)
Po dopisaniu zer do reszty mamy
100
Na boku podwajasz aktualne przybliżenie (w tej iteracji jest to jedynka)
100|2*_
(w miejscu podkreślenia próbujesz następną cyfrę)
Teraz zastanawiasz się jaką cyfrę dopisać aby liczba po po pomnożeniu przez tą cyfrę
była możliwie najbliższa reszcie ale nie większa
Okazuje się że ta liczba to cztery
(przy dobieraniu cyfry możesz wspomóc się dzieleniem
nie musi być to dokładne dzielenie tylko takie aby móc oszacować cyfrę)
Liczbę otrzymaną na boku odejmujesz od aktualnej reszty
100|24*4
− 96
4
Teraz twoja reszta to 4
i dopisujesz do niej kolejną grupę (oczywiście składa się ona z samych zer)
400|28*_
Na boku zapisujesz podwojenie aktualnego przybliżenia czyli 2*14
i próbujesz następną cyfrę
Widać że następną cyfrą jest jedynka
(jeśli od razu nie widzisz cyfry to możesz podzielić np tutaj wystarczy 40/28)
Liczbę otrzymaną na boku odejmujesz od aktualnej reszty
400|281*1
− 281
119
Teraz twoja reszta to 119
i dopisujesz do niej kolejną grupę (oczywiście składa się ona z samych zer)
11900
Na boku zapisujesz podwojenie aktualnego przybliżenia czyli 2*141
i próbujesz następną cyfrę
11900|282*_
Widać że następną cyfrą jest czwórka
(jeśli od razu nie widzisz cyfry to możesz podzielić np tutaj wystarczy 119/28)
Liczbę otrzymaną na boku odejmujesz od aktualnej reszty
11900|2824*4
− 11296
604
i w kolejnych iteracjach wykonujesz to samo
Obliczenia kontynuujesz do uzyskania zadowalającego przybliżenia
bo po wyczerpaniu wszystkich niezerowych grup otrzymałeś(aś)
niezerową resztę więc pierwszy warunek stopu odpada
2 mar 02:10
a7: o już widze, że jak się z rana wczytam to zakumam

fajne takie ciekawostki
2 mar 02:12
Mariusz:
a7
I jak udało się samodzielnie obliczyć pierwiastek z jakiejś liczby ?
3 mar 01:13
a7: samodzielnie nie policzyłam, (gdyż jak zrozumiałam, że trzeba mieć kalkulator w głowie do
rozbijania na te dwie grupy to zwątpiłam

), ale warto wiedzieć, że jest taka metoda
obliczania,
3 mar 12:23
a7: Dzięki!
3 mar 12:24
Mariusz:
Jak sama wcześniej zauważyłaś jest to sposób tylko nieco bardziej skomplikowany niż
dzielenie pisemne
4 mar 04:04
Miss Truth: a7 Zobacz tez do ksiazki Bieleckiego Algebra elementarna
Masz tam opisany sposob liczenia pierwiastkow kwadratowych dokladnie .
4 mar 09:04
Mariusz:
Pomysł opiera się na wzorze skróconego mnożenia i pozycyjnym zapisie liczby
5 mar 04:01