pomoże ktoś?
Błażej: Oblicz pochodną funkcji
a) f(x) = 5
b) f(x) = −4x + √2
c) f(x) = 2x2 − 5x
d) f(x) = − 2x + √x
e) f(x) = (x2 − 1) x (4x+5)
f) f(x) = 3x + 4x2 − 3
12 maj 11:44
wredulus_pospolitus:
serio
12 maj 11:45
12 maj 11:45
Błażej: czyli w przykładzie a) f ' (x) = 5' = 0 ?
12 maj 11:49
Jerzy:
Tak.
12 maj 11:50
Błażej: a jak to jest z pierwiastkami?
12 maj 11:50
WhiskeyTaster: Wskazówka: pierwiastek √a można zapisać jako potęgę a, czyli a12
12 maj 11:56
wredulus_pospolitus:
wskazówka nr 2:
√2 ≈ 1.41 <−−− jest to STAŁA

... pochodna ze stałej równa się
12 maj 11:58
Błażej: a w przykladzie c) f '(x) = (2x2)' − 5x' = 2 x 2x − 5 x 1 = 4x − 5?
12 maj 11:59
Błażej: przykład b) f ' (x) = (−4x)' + 0 = −4 + 0 = −4
o to chodzi?
12 maj 12:03
wredulus_pospolitus:
dobra rada ... mnożenia nie pisz tutaj jako x tylko jako *
12 maj 12:05
wredulus_pospolitus:
tak ... oto chodzi ... pochodna ze stałej równa się 0
12 maj 12:05
WhiskeyTaster: I teraz robisz dalej, dobrze idzie
12 maj 12:09
Błażej: d) f ' (x) = (− 2x ) ' + ( √x )' = (− 2x2 ) + 12 √x
dobrze?
12 maj 12:13
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 2 | |
(− |
| )' = (− 2* x−1)' = −2* (−1) * x−1 − 1 = 2 * x−2 = |
| |
| | x | | x2 | |
tak więc −−− 'zgubiłeś minusa'
12 maj 12:16
Jerzy:
d) zły znak w pierwszym nawiasie
12 maj 12:16
Błażej: wredulus pospitulus to jest dobrze rozwiązany przykład d?
12 maj 12:26
wredulus_pospolitus:
tak jak Jerzy napisał −−− zły znak w pierwszym nawiasie masz
12 maj 12:27
Błażej: to ja już nic nie rozumiem
12 maj 12:28
12 maj 12:29
Błażej: czyli wynik 2x2 + 12 √x
12 maj 12:32
Jerzy:
Tak.
12 maj 12:34
Jerzy:
Do zapisu ułamków używaj dużej litery U
12 maj 12:34
Błażej: a jak bedzie w ostatnich przykladach?
12 maj 12:34
Jerzy:
e) wzór na pochodną iloczynu funkci
f) .............................. ilorazu funkcji
12 maj 12:38
daras: do f) musisz dołączyć lupę
12 maj 13:55
janek191:
e) f '(x) = ( x2 − 1) ' *( 4 x + 5) + ( x2 − 1)*( 4 x + 5)' =
= 2 x*( 4 x + 5) + (x2 − 1)*4 = 8 x2 + 10 x +4 x2 − 4 =
= 12 x2 + 10 x − 4
11 cze 09:19