równanie
mr t: Dane jest równanie a
2(x
2−6)+ax=a
2−1. Wyznacz wszystkie dodatnie wartości parametru a, dla
których równanie ma dwa różne pierwiastki całkowite.
czyli Z: a>0 ⋀ Δ>0
| | √21 | |
a2x2+ax−7a2+1=0 ⇒ a2(28a2−3)>0 ⇒ a∊( |
| ;∞) (juz po uwzględnieniu, że a>0) |
| | 14 | |
Następnie próbowałem to zrobić przez twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu, nie
idzie, ktoś ma jakis pomysł?
10 maj 17:31
ICSP: a
2x
2 + ax + 1 − 7a
2 = 0
Jeżeli pierwiastki istnieją to 1 − 7a
2 musi być podzielne przez a
2 bez reszty.
czyli a = 1
10 maj 17:36
10 maj 17:36
ICSP: ajć uznałem, że a też musi być całkowite
10 maj 17:38
salamandra: a
2x
2−6a
2+ax=a
2−1
a
2x
2+ax−7a
2+1=0
Δ=28a
4+3a
2
a∊(−
∞; a1) U (a2; +
∞)
10 maj 17:41
salamandra: To żeby zachodziły dwa pierwiastki różne
10 maj 17:41
mr t : @ICSP, zrobiłem dokładnie to co ty

Dzięki @zdzisiek
10 maj 18:07