równanie wielomianowe
Piko: Dane jest równanie a2(x2−6) + ax = a2 − 1 z parametrem a. Wyznacz wszystkie dodatnie
wartości parametru a, dla których dane równanie ma dwa różne pierwiastki całkowite.
| | √84 | |
Obliczyłem delte i zeby była wieksza od 0 i a>0 to a∊( |
| ,+niesk.) |
| | 28 | |
| | −1 | |
i by pierwiastki były całkowite to z wzorów vieta x1+x2 = |
| powinno należeć do |
| | a | |
całkowitych i dalej nie wiem jak zrobic
Anybody help ?
2 maj 16:41
zef: Napisz te równanie normalnie bo nie wiem gdzie są kwadraty a gdzie nie.
2 maj 16:42
Jack:
a2(x2−6)+ax = a2−1 tak ?
2 maj 16:43
Piko: takie coś: a2x2+ax+1−7a2=0
2 maj 16:50
takamyśl: | | −1 | | 3 | |
Więc chcesz aby wyrażenie |
| było całkowite i a2> |
| |
| | a | | 28 | |
| | −1 | |
Więc Twoja suma musi byś postaci |
| |
| | | |
Jak podstawisz k=1 to będzie okej

k=2 też
k=4 już się nie mieścimy
2 maj 17:21
Piko: teraz rozumiem dzieki wielkie !
2 maj 17:28