parabola , geometria analityczna
dzejbi: W parabolę o równaniu y=−x2+10x wpisano prostokąt w taki sposób, że dwa wierzchołki
tego prostokąta o obu współrzędnych dodatnich leżą na wykresie paraboli, a dwa pozostałe
wierzchołki leżą na osi OX . Wyznacz największe możliwe pole takiego prost
4 maj 20:46
f123: Rysunek pomocniczy zrobiony? zastanowiles sie jak beda zalezne od siebie wspolrzerdne
wierzcholkow prostokata?
4 maj 20:51
janek191:

p = 5
B = ( x , 0)
C = ( x, − x
2 + 10 x)
P(x) = 2*( x − 5)*(− x
2 + 10 x)
P(x) = − 2 x
3 + 20 x
2 + 10 x
2 − 100 x = − 2 x
3 + 30 x
2 − 100 x
P '(x) = − 6 x
2 + 60 x − 100
itd.
4 maj 21:06
f123: @Janek dlaczego 2x − 10, a nie 10 − 2x
4 maj 21:08
janek191:
B = ( x , 0)
I AB I = 2*(x − 5) I = 2 x − 10
4 maj 21:11
f123: Racja
4 maj 21:16
f123: hmm no ale zaraz.
A = (x, 0)
|AB| = 2 * (5 − x) = 10 − 2x
4 maj 21:19
Eta:
teraz 2*| 5−x|= 2(x−5) ( bo długość nie jest ujemna
4 maj 21:23
f123: i nie bedzie? Moglabys jasniej?
4 maj 21:25
Eta:

|AS|=|5−x| , x<5 ⇒ |AS|=x−5
|BS|=|x−5| , x>5⇒ |BS|= x−5
4 maj 21:33
f123: Dzieki, wszystko jasne
4 maj 21:33
f123: Jednak nie, czemu opuszzcamu modul ze zmiana znaku, skoro x < 5 to wyrazenie 5 − x bedzie
zawsze dodatnie
4 maj 21:35
Eta:
Odwrotnie zapisałam

popraw
4 maj 21:36
f123: x − 5 tez moze byc ujemne, wiece nadal nie widze czemu tak a nie inaczje
4 maj 21:43
dzejbi: | | 500√3 | |
próbuje to wciąż rozwiązać w odpowiedziach mam |
| chętnie spojrze na czyjeś |
| | 9 | |
obliczenia
proszę o pomoc
5 maj 01:46
Eta:

(*) P(x)=−2x(x−5)(x−10)
P
'(x)= −2(3x
2+30x−50)=0 .... i wykres pochodnej ( wyżej
| | 5(3+√3) | | 5(3−√3) | |
xmax= |
| v x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
to z (*)
| | −10(3+√3) | | 5√3 | | −5(3−√3) | | 250√3*6 | |
P= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
===========
5 maj 02:26
dzejbi: dziękuje ci bardzo , jakoś mi nie wychodziło
5 maj 13:16
dzejbi: szczerze mówiąc to mi też ciężko pojąć czemu akurat (x−5) kiedy ta odległość od środka paraboli
do
miejsca zerowego to (5−x)
5 maj 14:45
5 maj 15:00