ciągi
mr t: oblicz −1
2+2
2−3
2+4
2−...−2015
2+2016
2
zącząłem tak, że zrobiłem z tego wyrażenia u góry dwa ciągi, jeden składający się z liczb
parzystych, drugi ciąg to liczby nieparzyste,
pierwszy ciąg wyrazów parzystych ma wzór ogólny: a
n=4n
2
drugi ciąg wyrazów nieparzystych ma wzór ogólny: a
n1=4n
2−4n+1
policzyłem a
n−a
n1= 4n−1
i w tym miejscu się zawiesiłem...
4 maj 12:11
ite: skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów
4 maj 12:14
wredulus_pospolitus:
no to masz bn = an − an1 = 4n − 1
oblicz S2016/2 = S1008 dla ciągu bn
4 maj 12:18
4 maj 12:23
wredulus_pospolitus:
oczywiście − nie zwracaj na obliczenia Mariusza. Są całkowicie zbyteczne.
4 maj 12:26
mr t: okej już rozumiem... tak blisko, a tak daleko

dzięki
4 maj 12:35
Bogdan:
a także jak sugeruje ite:
22 − 12 + 42 − 32 + ... + 20162 − 20152 =
= (2 − 1)(2 + 1) + (4 − 3)(4 + 3) + ... + (2016 − 2015)(2016 + 2015) = 3 + 7 + ... + 4031 = ...
4 maj 12:41
mr t: fakt, obczajałem sposób ite i okazał się być dużo szybszy!
4 maj 12:47
Bleee:
Jest tak samo 'szybki'
W końcu Ty też zrobiles:
(2n)2 − (2n−1)2 = (4n − 1)*1 = 4n−1
4 maj 13:01
Mariusz:
No wredulus twoja pomoc to
w czym problem albo kłamstwa że nie da się policzyć bądź rozwiązać
mr t: nie zwracaj uwagi na wpisy wredulusa czy Blee (to ta sama osoba)
bo zwykle nic nie wnoszą do wątku
5 maj 13:13