ciagi
TłumokMatematyczny: Pan Nowak wplacil do banku 30000 na lokate, ktorej oprocentowanie roczne wynosilo 4% w skali
roku z polroczna kapitalizacja odsetek. bank po uplywie roku obnizyl oprocentowanie do 3,5%.
oblicz wysokosc uzyskanych odsetek z tej lokaty po 4 latach
4 maj 08:53
4 maj 08:55
ford:
wersja bez podatku Belki 19% od odsetek:
1) Oprocentowanie 4% przez rok
p1 = 0,04 : 2 = 0,02 (oprocentowanie w skali półrocza)
n1 = 2 (liczba okresów półrocznych w roku)
2) Oprocentowanie 3,5% przez 3 lata
p2 = 0,035 : 2 = 0,0175 (oprocentowanie w skali półrocza)
n2 = 6 (liczba okresów półrocznych w 3 latach)
1)
Kn = K*(1+p)n
K1 = 30000*(1+0,02)2 = 31212 zł
2)
Kn = 31212*(1+0,0175)6 = 34636,02 zł
Odsetki = 34636,02 − 30000 = 4636,02 zł
wersja z podatkiem polega na tym
że zamiast p1 = 0,02 oraz p2 = 0,0175 będzie
p1 = 0,02*0,81 = 0,0162 oraz p2 = 0,0175*0,81 = 0,014175
czego konsekwencją będzie, że do sytuacji 2) w miejsce K zamiast 31212 trzeba podstawić
30979,87
a poza tym wszystko tak samo
W wersji z podatkiem odsetki wyjdą 3709,86 zł o ile się nie pomyliłem
4 maj 09:04