W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(2,−5) oraz równania prostych zawierający
Pawo:

W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(2,−5) oraz równania prostych zawierających jego
środkowe k: 4x+5y=0 i l: x−3y=0. Wyznacz wierzchołki B i C.
Zacząłem to robić tak:
Policzyłem, że A nie należy do żadnej z tych prostych
Punkt przecięcia prostych k i l wyszedł mi P=(0,0), więc |AP|=
√29
Oznaczyłem, że B(x
B, −4/5x
B), C(x
C, 1/3x
C)
I teraz z własności środkowych, że |AP|=|BP=|CP|=
√29, chciałem policzyć wierzchołki B i C ale
mi nie wychodzi. Wiem, że można robić to zadanie z wektorów i pewnie szybko wychodzi, ale
średnio za nimi przepadam. Co robię nie tak?
a7:

wyznaczamy D prosta AP ma równanie y=−5/2*x
PD=
√29/2
D=(x
D;−5/2x
D)
x
d2+(−5/2)x
d2=29/4
x
D=1 lub x
D=−1 y
D=5/2
D=(−1, 5/2)
| xC+xB | |
|CD|=|DB| oraz |
| =−1 xc=−2−xb yC=5−yB |
| 2 | |
teraz można porównać długości CD i DB po czym podstawić x
C=−2−x
B i wyjdzie , ale to dużo
liczenia