wektory
Gaunt:

W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A(2,−5) oraz równania prostych zawierających jego
środkowe 4x+5y=0 i x−3y=0. Wyznacz wierzchołki B i C.
Znalazłam już środek ciężkości Δ w S(0,0). Teraz obliczyłam wektor AS=[2,−5].
Teraz chcę znaleźć środek BC wiedząc, ze środek ciężkości spełniają zależność 0,5AS=KS gdzie K
to środek BC.
I tego przejścia nie rozumiem − dlaczego 0,5AS=KS a nie SK? Wydaje mi się, że oba te wektory są
skierowane w dół, więc powinno być SK. Da się to jakoś wytlumaczyć?
Pomocniczo dodaję rysunek

Bardzo proszę o pomoc.
16 lut 15:04
Mila:
0.5|AS|=|KS|
0.5 AS→=SK→
16 lut 15:20
Gaunt: Czyli wektorowe SK jest w porządku?
Nie dowierzam, bo to drugie znalazłam dwa zadania w kiełbasie, gdzie było odwrotnie.
16 lut 15:32
Mila:
Napisz te zadania, zobaczę co tam nie zgadza się. Albo podaj dział, to znajdę w moim zbiorze.
16 lut 15:47
Mila:
W moim zbiorze (2008 r) , jest w porządku:
AS→=2SK→
16 lut 15:51
Gaunt: Patrzę na te zadnia teraz..Nagle się zgadza, a wcześniej wydawało mi się wbrew logice
Zamotałam się, dziękuję za pomoc
16 lut 15:58
Mila:
16 lut 16:01