planimetria
salamandra:

W równoległoboku boki mają długości 3 i 7, a jedna z przekątnych ma długość 6. Oblicz cosinus
kąta ostrego pod jakim przecinają się przekątne tego równoległoboku.
ze wzoru 2a
2+2b
2=e
2+f
2
Eta
Te kąty α zaznaczyłem tam również jeden wierzchołkowy i dwa wynikające z tego, że powstają
trójkąty równoramienne, jako że w równoległoboku przekątne przecinają się w połowie.
a=7
b=3
2*49+2*9=36+f
2
116−36=f
2
f
2=80 −> f=4
√5
z tw. cosinusów w ΔASD
9=9+20−12
√5*cosα
−20=−12
√5*cosα
| | 5√5 | | √5 | |
U{5}{3√5=cosα= |
| = |
| |
| | 15 | | 3 | |
Jest ok?
29 kwi 15:19
wredulus_pospolitus:
Pragnę tylko zwrócić uwagę na to, że .... ta przekątna NIE MOŻE mieć długości 6 (jest ona
krótsza od boku |AB| = 7

)
29 kwi 15:21
salamandra: a DB?
29 kwi 15:23
wredulus_pospolitus:
już prędzej
29 kwi 15:24
salamandra: jak to rozróżnić, bo nie bardzo widzę
29 kwi 15:28
29 kwi 15:33
salamandra: jak wy wyszukujecie tych zadań, mi nigdy nic nie wyskakuje jak wpiszę treść
29 kwi 15:35
salamandra: @wredulus, już wyjaśnione na discordzie jak coś a propos tej przekątnej
29 kwi 15:35
salamandra: szczęśliwie nie wpływa to tutaj na rozwiązanie
29 kwi 15:36
a7: akurat pamiętałam, że było wczoraj i szukałam "na liście"
29 kwi 15:44