dowod
f123: Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej k i dla każdej liczby całkowitej m liczba k8m2
− k2m8 jest podzielna przez 36.
29 kwi 15:03
a7:
można to zapisać tak
k
8m
2−k
2m
8=k
2m
2(k+m)(k−m)(k
2+m
2+km)(k
2+m
2−km)
teraz jeśli k i m to liczby nieparzyste to k+m = k−m są liczbami parzystymi czyli podzielnymi
przez 2 czyli ich iloczyn będzie podzielny przez 4
(tak samo jeśli k i m to liczby parzyste)
teraz trzebaby może jakoś wykazać że "reszta" jest podzielna przez 9
ale co dalej nie wiem
29 kwi 15:25
f123: Dobre pytanie.
29 kwi 16:06
a7: przy rozbiciu na przypadki wychodzi, że
1)jeśli jedna jest parzysta,a druga nie parzysta podzielna przez 3 to k
2m
2 jest zawsze
podzielne przez 36
2)jeśli jedna jest parzysta,a druga nieparzysta i niepodzielna przez 3 tok
2m
2 podzielne
przez4 i k−m lub k+m podzielne przez 9, gdyż......
3) jeśli obie są nieparzyste z czego jedna podzielna przez trzy to k
2m
2 jest podzielne przez
9 , a k−m lub k+m jest zawsze podzielne przez 4
4)jeśli obie są nieparzyste i niepodzielne przez 3 to k−m lub k+m jest zawsze podzielne przez
12, , a k
2+m
2−km jest zawsze podz. przez 3
cn.w.

może jest to trop, ale brakuje jeszcze części uzasadnień
29 kwi 16:13
29 kwi 16:21
wredulus_pospolitus:
k2m2(k6 − m6)
jakie reszty przy dzieleniu przez 6 mogą mieć liczby k2 i m2:
mogą mieć resztę 1 lub 4 (gdy k,m nie jest podzielne przez 3 to k2,m2 daje resztę 1 z
dzielenia przez 3 ... więc przez 6 daje resztę 1 lub 4)
mogą dać resztę 0 (gdy są podzielne przez 6 −−− ale to banał)
mogą dać resztę 3 (gdy są podzielne przez 3, ale nie są podzielne przez 6)
więc mamy 6 możliwości do rozpatrzenia (załóżmy, że k > m)
1) k2 −−− reszta 1 ; m2 −−− reszta 1
wtedy (k6 − m6) daje resztę 1−1 = 0 podzielność
2) k2 −−− reszta 3 ; m2 −−− reszta 1
wtedy (k6 − m6) daje resztę 3−1 = 2 .... k2m2 daje resztę 3*1 = 3 ... 3 * 2 = 6
podzielność
3) k2 −−− reszta 3 ; m2 −−− reszta 3
wtedy (k6 − m6) daje resztę 3−3 = 0 podzielność
4) k2 −−− reszta 4 ; m2 −−− reszta 1
wtedy (k6 − m6) daje resztę 4−1 = 3 .... k2m2 daje resztę 4*1 = 4 ... 3 * 4 = 12
podzielność
5) k2 −−− reszta 4 ; m2 −−− reszta 3
wtedy k2m2 daje resztę 4*3 = 12 podzielność
6) k2 −−− reszta 4 ; m2 −−− reszta 4
wtedy (k6 − m6) daje resztę 4−4 = 0 podzielność
wniosek
i koniec
29 kwi 17:03