Ciągi. Na maturze za 5 pkt.
Miś: Liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 93. Te
same liczby w podanej kolejności są pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz a,b,c.
26 lut 18:26
26 lut 19:14
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg geom. => b2=a*c
oraz : a+b+c = 93
i a, b=a+r, c=a+6r
to 3a +7r= 93
i (a+r)2= a( a+6r)
rozwiąż ten układ równań i podaj "a" i " r"
i następnie a, b , c
26 lut 19:14
Basia:
a
1 = a
a
2 = b
a
3 = c
ciąg geometryczny
b=a*q
c=a*q
2
a+a*q+a*q
2=93
a(1+q+q
2)=93
a(1+q)=93
b
1=a
b
2=b
b
7=c
ciąg arytmetyczny
b=a+r
c=a+6r
a+a+r+a+6r=93
3a+7r=93
b=a+r
b=a*q
a+r=a*q
a*q−a=r
r=a(q−1)
3a+7a(q−1)=93
a[3+7q−7]=93
a(7q−4)=93
a(1+q)=a(7q−4) /:a
1+q = 7q−4
6q=5
q=
56
| | 93*6 | | 5 | | 93*5 | |
b = |
| * |
| = |
| |
| | 11 | | 6 | | 11 | |
policz to sobie do końca
26 lut 19:36
Eta:
Coś nie tak ,
Basiu , musiałaś się pomylić w rachunkach

dokończe zatem swoje rozwiązanie: ( nie jest takie "karkołomne" na jakie wygląda
| | 93−7r+3r | | 93−7r | | 93−7r+18 | |
( |
| )2 = ( |
| )( |
| ) / *9
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
( 93−4r)
2 =(93−7r)(93+11r)
93
2 −8*93r+16r
2= 93
2 +4*93r−77r
2
93r
2 −12*93r=0 / :93
r
2−12=0 => r=0 v r= 12
| | 93 | |
dla r =0 mamy ciąg stały a= |
| =31 , b= 31 c= 31
|
| | 3 | |
| | 93−7*12 | |
dla r= 12 a= |
| = 3 b= 3+12= 15 c= 3+6*12= 75
|
| | 3 | |
Liczbami tymi są:
31, 31, 31 lub
3,15,75
spr. 31+31+31= 93 ok ...... i tworzą ciąg i arytm, i geomeytryczny
3 +15 +75 = 93 .. ok tworzą ciąg geom
q=5
i są pierwszym , drugim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego a
1=3 r= 12
26 lut 19:58
Basia: Masz rację, ale .... nie ma błędu w obliczeniach.... i to jest
zadziwiające 
26 lut 20:18
Miś: dzięki. mam jeszcze jedno podobne
26 lut 20:52
Miś: Zadanie: Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc że suma pierwszych 5 jego
wyrazów jest równa 10, a wyrazy 2,5 i 13 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny.
26 lut 20:54
Wydi: Do Miś

Od czasu do czasu patrz na moje zadania bo wrzucam z tego samego "zbioru

" co Ty
Pozdrawiam!
26 lut 21:03
26 lut 21:05
Basia:
S
5=10
5(a
1+a
5) = 20
a
1+a
5 = 4
a
1+a
1+4r=4
2a
1+4r=4
a
1+2r=2
a
1 = 2−2r
a
1+r, a
1+4r, a
1+12r ciąg geometryczny
(a
1+4r)
2 = (a
1+r)(a
1+12r)
(2−2r+4r)
2 = (2−2r+r)(2−2r+12r)
(2+2r)
2=(2−r)(2+10r)
4+8r+4r
2 = 4+20r−2r−10r
2
−6r
2−10r=0
6r
2+10r=0
2r(3r+5)=0
r=0 lub r =
53
a
1=2 lub a
1 = 2−
103 = −
43
stąd
a
n = 2
lub
a
n = −
43 + (n−1)*
53 =
5n−93
26 lut 21:17
Basia: trzeci tam jest w treści, nie
drugi; wynik nie może się zgadzać
a ja też się gdzieś pomyliłam
r=0 lub r=−
53
a
1=2 lub a
1 = 2+
103 =
163
a
n =2
| | 5(n−1) | |
an = 163+(n−1)(−53) = 163− |
| = |
| | 3 | |
26 lut 21:33