:)
besca: Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 93. Te
same liczby, w podanej kolejności są pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz a, b i c.
30 lis 17:54
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg geom => b2 = a*c
a+b+c= 93
i a= a1 b= a1 +r , c= a1+6r
więc: a1 +a1+r +a1 +6r=93 => 3a1 +7r= 93
i (a1+r)2 = a1( a1+6r)
to: a12 +2a1r +r2 = a12 +6a1r => 4a1r = r2
to: 4a1r −r2=0 => r(4 a1− r)=0 => r=0 v 4a1=r
r=0 −−− odrzucamy bo i a1=0 −− wiec nie spełniają warunków zadania
zatem dla r= 4a1 mamy:
a= a1 b = a1+4a1 = 5a1 i c= a1 +6*4a1= 25a1
a1 + 5a1 +25a1 = 93
31a1=93 => a1= 3 to r = 4*3=12
zatem : a= 3 b= 3+12=15 i c= 3+6*12= 75
odp: a=3, b= 15, c= 75
30 lis 18:10
besca: Dziękuje bardzo.
30 lis 18:13
Eryk: Dzięki!
7 lut 19:49