Oblicz obwód podobnych trójkątów
Xyzzzz: W trójkącie prostokątnym ABC którego przeciwprostokątna ab ma długość 15 cm poprowadzono
wysokość CD. Stosunek pól trójkątów ABC i BCD jest równy 4. Oblicz obwód trójkąta abc.
Skoro P1/P2 = k2
To
k = 2
Więc bok podzieliłem na 5 cm i 10 cm. Co dalej robić? Rozumiem że wysokości trójkątów za takie
same
27 kwi 17:44
wredulus_pospolitus:
no to w momencie podziału robisz ... bzduuurę

rysunek −−− i zaznacz który bok/odcinek jest 'podobny' do którego w skali k = 2
27 kwi 17:55
wredulus_pospolitus:
Skoro stosunek pól tych trójkątów jest równy 4
To jaki będzie stosunek pól trójkąta ABC i ACD
27 kwi 17:56
Xyzzzz: Nie rozumiem
27 kwi 18:12
Bleee:
Ale czego nie rozumiesz
27 kwi 18:12
Xyzzzz: Nie rozumiem odpowiedzi której uzyskałem.
27 kwi 18:21
Eta:

4x=15 ⇒ x=...
teraz licz obwód ABC
L= 6x+2x
√3 =...
27 kwi 18:25
b:

ΔABC∼ΔBCD
15=2a
| | 15 | | 15√3 | |
a= |
| ⇔b= |
| masz Δekierkowy: 90,60,30 |
| | 2 | | 2 | |
27 kwi 18:28
Eta:
Na rysunku w trójkącie ADC ma być 3w
27 kwi 18:28
Marta: Era skąd wiadomo że są takie katy? Zrobiłem to co Ty ale wynik w odpowiedziach wychodzi inny
27 kwi 18:31
Marta: Popełniłem błąd w zadaniu.
Stosunek pól ADC i BCD jest równy 4
27 kwi 18:32
27 kwi 18:35
Eta:
Teraz
b ?
27 kwi 18:39
Marta: Dziękuję bardzo
27 kwi 18:42
Eta:
Na zdrowie
27 kwi 18:42