trójkąty podobne
Angland:

Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ABC (rysunek obok) ma długość 15 cm, a stosunek pól
trójkątów ABD i BCD jest równy 4. Oblicz obwód trójkąta ABC
8 paź 16:53
Janek191:
I AD I = x I DC I = 15 − x
h
2 = x*(15 − x)
| 0,5 x*h | |
| = 4 |
| 0,5 *(25 − x)*h | |
8 paź 17:10
Janek191:
4 x = 15 − x
5 x = 15
x = 3
h
2 = 3*12 = 36
h = 6
Dokończ
8 paź 17:12
Iujo: Tam nie powinno byc x15−x=2?
8 paź 17:27
Iujo: Nie wazne
8 paź 17:37
Eta:

Z treści zadania trójkąty ADC i BDC są podobne w skali k=2
to wprowadzam oznaczenia na rys. (zgodnie z treścią zadania)
5x=15 ⇒ x=3
L(ABC)= 5x+3x
√5=15+9
√5
L=3(5+3
√5) cm
============
8 paź 18:00
Eta:
A teraz..........
8 paź 18:01
5-latek: Tak szybko ?

WItam
8 paź 18:02
theone: Eta, Twoje rozwiązanie jest błędne, wziąłeś pod uwagi fakt, że przeciwprostokątna w tym
trójkącie może być styczna do okręgu o promieniu 4x.
8 paź 18:09
Eta:
theone
Co Ci nie pasuje ?
8 paź 18:17
theone: W ten trójkąt można wpisać okrąg o promieniu 4x, więc tgα znajduje się w przedziale (0, 1), co
daje poprawne rozwiązanie zadania. Nie rozważyłeś tego przypadku.
8 paź 18:18
Eta:
Baju, baju .......... będziemy w raju
8 paź 18:19
theone: Nie rozumiem, o co Ci chodzi?
8 paź 18:19
Eta:
Ja też
8 paź 18:20
Eta:
Zanim napiszesz: "zadanie błędnie " rozwiązane
to napisz swoje rozwiązanie !
i................... pogadamy
8 paź 18:28