prawdopodobieństwo
anonim123: W każdej z trzech urn są trzy kule białe oraz dwie kule czarne.
Losujemy po jednej kuli z kazdej urny i wrzucamy je do pustej czwartej urny. Następnie z
czwartej urny losujemy jedną kulę.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała?
24 kwi 16:04
a7: czy masz odpowiedź?
24 kwi 16:41
24 kwi 16:45
a7:
jeśli wylosowaliśmy trzy razy kulę białą (3/5*3/5*3/5=27/125) to na pewno wylosujemy białą
(P=1)
jesli wylosowaliśmy dwie biale jedną czarna 3/5*3/5*2/5*3=54/125) to białą wylosujemy na 2/3
szans
jeśli wylosowaliśmy jedna białą i dwie czarne 3/5*2/5*2/5*3=36/125) to białą wylosujemy z
prawdopodobieństwem 1/3
jeśli wylosowaliśmy trzy czarne 2/5*2/5*2/5 to zero szans na białą
27/125+54/125*2/3+36/125*1/3=75/125=3/5
24 kwi 16:48
anonim123: jesli wylosowaliśmy dwie biale jedną czarna Dlaczego tutaj na koniec mnożymy przez 3?
24 kwi 17:08
salamandra: Ponieważ musisz uwzględnić przypadki BBC BCB CBB i analogicznie w drugim
24 kwi 17:10
anonim123: | | 2 | |
A dlaczego potem muszę mnożyć przez |
| ? |
| | 3 | |
24 kwi 17:35
wredulus_pospolitus:
bo masz w 'nowej urnie' 2 białe i 1 czarną ... więc szansa wylosowania białej wynosi 2/3
24 kwi 17:47
anonim123: | | 2 | |
a dlaczego tutaj mnożę przez |
| 54/125? |
| | 3 | |
24 kwi 18:31
a7:

jeśli wylosowaliśmy do czwartej urny dwie kule białe i jedną czarną to w czwartej urnie są dwie
kule białe i jedna czarna czyli prawdopodobieństwo wylosowania białej będzie (dla tego
przypadku)dwa do trzech
musimy te prawdopodobieństwa wymnożyć
można to zrozumieć na jakimś prostszym przykładzie tj. jeśli mielibyśmy (np.) dwie urny po trzy
kule w każdej dwie białe kule i jednej czarnej i do trzeciej losujemy dwie kule to jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania potem kuli białej
czyli
losujemy dwie białe to prawdopodobne 2/3*2/3=4/9 i wtedy mamy w trzeciej urnie 2 białe czyli
na pewno wylosujemy w drugim losowaniu białą
losujemy jedną białą jedną czarną to prawdopodobne 2/3*1/3+1/3*2/3=4/9 to mamy w trzeciej
urnie jedną białą i jedną czarną , czyli białą wylosujemy na 50% 50%=1/2
losujemy dwie czarne to w trzeciej urnie mamy dwie czarne i zero szans na białą w trzecim
losowaniu
teraz to wymnażamy i dodajemy 4/9+4/18=12/18=2/3
24 kwi 21:25
anonim123: Dziękuję
25 kwi 12:04
a7:
25 kwi 12:13
anonim123: A jak to policzyć prawdopodobieństwem całkowitym?
25 kwi 21:22
wredulus_pospolitus:
Ale to zostało policzone 'z prawdopodobieństwa całkowitego'.
Ty po prostu nie rozumiesz co się kryje pod hasłem 'prawdopodobieństwo całkowite' −−−
stosujesz je bardzo często w zadaniach, a nawet nie zdajesz sobie z tego sprawę.
25 kwi 21:25
anonim123: Dzięki
25 kwi 21:37
anonim123: Jakoś trudno mi jest zauważyć zastosowanie tego wzoru tutaj. Ktoś mógłby pomóc?
26 kwi 11:02
26 kwi 11:16
a7: to znaczy
27/125*1 =P(A/B1)*P(B1)
54/125*2/3=P(A/B2)*P(B2)
36/125*1/3=P(A/B3)*P(B3)
26 kwi 11:18
a7: jeszcze przepraszam
8/125*0=P(A/B4)*P(B4) ( to gdy są same czarne (w czwartej urnie))
26 kwi 11:21
anonim123: Dzięki
26 kwi 11:29
a7:
26 kwi 11:33