funkcje
zbignew: W prostokątnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres funkcji f(x)=√x−1, gdzie x∈<1,10> .
Wykres funkcji f przekształć najpierw przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali
k=−23, a następnie otrzymany wykres przesuń równolegle o wektor u⃗ =[4,−2].
Otrzymałeś w ten sposób wykres funkcji g.
a) Napisz wzór funkcji g.
b) Określ dziedzinę funkcji g.
24 kwi 10:23
a7:
24 kwi 10:31
24 kwi 10:32
Maciess: Wiesz jak działa powinowactwo prostokątne?
24 kwi 10:33
zbignew: Nie wiem jak je użyć w tym zadaniu
24 kwi 10:40
a7: w linku masz punkty, trzeba je chyba poprzekształcać przez powinowactwo , a potem przesunąć o
wektor,
24 kwi 10:42
24 kwi 10:48
Maciess:
24 kwi 10:48