Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? Dział wykresy funkcji
Mati: Zadanie 1
| 1 | |
a) Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x) = |
| , gdzie x∊ R −{−3,3} |
| |x|−3 | |
| 1 | |
b) Na podstawie wykresu funkcji f przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania |
| =m |
| |x|−3 | |
ze względu na wartość parametru m (m ∊ R).
c) Naszkicuj wykres funkcji y = h(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania z podpunktu b)
Zadanie 2
W prostokątnym układzie współrzędnych naszkicuj wykres funkcji f(x) =
√x−1, gdzie x∊ <1,10>.
Wykres funkcji f przekształć najpierw przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali
k= −
23, a następnie otrzymany wykres przesuń równolegle o wektor u= [4, −2]. Otrzymałeś w
ten sposób wykres funkcji g. Napisz wzór funkcji g. Określ dziedzinę funkcji g.
Zadanie 3.
Na podstawie wykresów odpowiednich funkcji wyznacz zbiór rozwiązań nie równości
√x2−6x+9−2 ≥(x−6)
2 −1
Zadanie 4.
Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x) = ||x−2|−4|. Na podstawie wykresu funkcji f
określ, dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie ||x−2|−4| = 7−5m ma trzy rozwiązania
dodatnie.
Mógłby ktoś mi pomóc zrozumieć jak takie zadania się robi? Miałem z tego kartkówkę i dostałem
pałę. Dostałem dwie grupy do przećwiczenia (są analogiczne zadania). W poniedziałek mam być z
tego pytany, a nic nie umiem
19 paź 18:54
Mati: Proszę o pomoc
19 paź 18:55
Mila:

1)
Rysujesz wykres funkcji
| 1 | |
2) przesuwasz o wektor [3,0]→h(x)= |
| |
| x−3 | |
3) symetria względem OY tej części wykresu z prawej strony osi OY( wykres h(x) z lewej strony
Punkt (b) w następnym wpisie.
19 paź 19:07
Mila:

f(x)=m⇔
| −1 | |
1) dla m< |
| równanie ma dwa rozwiązania (masz przykład dla m=−2) |
| 3 | |
| −1 | |
2) dla m= |
| jedno rozwiązanie |
| 3 | |
| −1 | |
3)dla m∊( |
| ,0> brak rozwiązań |
| 3 | |
4)dla m∊(0,
∞) dwa rozwiązania
punkt c spróbuj sam.
Napisz to sprawdzę.
19 paź 19:15
Mati: Nie wiem jak tu się rysuje wykresy

Próbuję to rozkminić
19 paź 20:03
Mati:

Coś takiego?
19 paź 20:13
Mila:
| −1 | |
1) dla m< |
| dwa rozwiązania , f(m)=2 |
| 3 | |
| −1 | | −1 | |
2) dla m= |
| jedno rozwiązanie , f( |
| )=1 |
| 3 | | 3 | |
| −1 | |
3) dla m∊( |
| ,0> brak rozwiązań, f(m)=0 |
| 3 | |
4) dla m∊(0,
∞) dwa rozwiązania f(m)=2
19 paź 20:37
Mila:
Funkcja ma być h(m), zmień oznaczenie, na takie jak w poleceniu. Kolejno:
h(m)=2
h(m)=0
h(m)=2
19 paź 20:40
Mati: Nie umiem tu rysować tych funkcji, ale ok. Dlaczego takie przedziały z tym ułamkiem? Czy możesz
mi jeszcze pomóc z następnymi?
19 paź 21:04
Mila:

Przedziały odczytujesz patrząc na wykres f(x) (19:15) i na niebieską linię, którą przesuwasz od
dołu do góry i określasz w ilu punktach przetnie się z wykresem f(x).
Zadanie 2)
f(x)=
√x−1 i x∊<1,10>
f(1)=
√1−1=0
f(2)=
√2−1=
√1=1
f(5}=
√5−1=
√4=2
f(10)=
√10−1=
√9
19 paź 21:28
Mila:

3)
Na podstawie wykresów odpowiednich funkcji wyznacz zbiór rozwiązań nie równości
√x2−6x+9−2 ≥(x−6)
2 −1
f(x)=
√x2−6x+9−2⇔f(x)=
√(x−3)2−2⇔
f(x)=|x−3|−2
g(x)=(x
2)→translacja T[6,−1]⇒
h(x)=(x−6)2 −1
Masz odczytac dla jakich x−ów wykres funkcji f(x) (zielony) leży nad wykresem funkcji h(x) .
Czekam na Twoją odpowiedź.
19 paź 22:08
Mila:

zadanie 4
Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x) = ||x−2|−4|. Na podstawie wykresu funkcji f
określ, dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie ||x−2|−4| = 7−5m ma trzy rozwiązania
dodatnie.
f(x)=||x−2|−4|
Wyjaśniam po kolei>
1)
y=x−2 symetria względem OX tej części wykresu, która leży pod osią OX⇒
y=|x−2|→T[0,−4]⇒[N[y=|x−2|−4
Dokończę w następnym, abys lepiej widział zmiany.
19 paź 22:16
Mila:

f(x)=||x−2|−4|
Wyjaśniam po kolei>
1)
y=x−2 symetria względem OX tej części wykresu, która leży pod osią OX⇒
y=|x−2|→T[0,−4]⇒[N[y=|x−2|−4→
symetria względem OX tej części wykresu, która leży pod osią OX⇒
f(x)=||x−2|−4|
b) trzy rozwiązania dodatnie równania (punkty przecięcia między czerwonymi liniami )
||x−2|−4| =7−5m
dla
2<7−5m<4 rozwiąż.
19 paź 22:22
Mati: 19 paź 2013 22:08
Sądzę że to tak będzie x∊<5,8> a resztę muszę spokojnie przeanalizować.
20 paź 13:39
Mati: Jeśli chodzi o drugie zadanie to wzór funkcji f(g)=
√(−23x−4)−1,
| 2 | | 1 | |
a Dziedzina funkcji g= −2 |
| ,3 |
| Dobrze? |
| 3 | | 3 | |
20 paź 15:59
20 paź 16:00