ford:
Zakładam że a−4/a to a−{4}{a}
z pierwszego równania
y = a−ax
wstawiasz do drugiego
| | 4 | |
(a2−4)x−(a− |
| )*(a−ax) = −20 |
| | a | |
a
2x−4x−a
2+a
2x+4−4x = −20
2a
2x−8x = a
2−24
Układ równań ma rozwiązanie dla a∊R\{−2; 0; 2}
dla a=2 jest sprzeczny, bo podstawiając a=2 do drugiego równania układu otrzymam 0x−0y = −20
czyli sprzeczność
dla a=−2 też jest sprzeczny (powód taki co wyżej)
Aby układ równań
nie miał rozwiązań dla każdego a≠0
to bezpośrednio po iksie
w drugim równaniu powinien być znak sumy zamiast znaku różnicy