Wielomiany
Ab3: Mógłby ktoś pomóc rozwiązać? Z góry dziękuję.
1. Oblicz wszystkie możliwe całkowite wartości parametru m,
dla których co najmniej jeden pierwiastek wymierny ma równanie
x3 − x2 + mx + 1 = 0
Odp. m = −1
2. Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od wartości parametru m.
a) x3 − mx = 0
b) x3 + (m + 2)x2 + x = 0
Odp. a) jeden pierwiastek gdy m≤0, trzy pierwiastki gdy m>0 b) jeden pierwiastek gdy m∊
(−4,0), dwa
pierwiastki gdy m∊ {−4,0}, trzy pierwiastki gdy m∊(−∞,−4) ∪ (0,+∞)
23 kwi 13:53
23 kwi 13:54