Wielomiany
Ab3: Mógłby ktoś pomóc rozwiązać? Z góry dziękuję.
1. Oblicz wszystkie możliwe całkowite wartości parametru m,
dla których co najmniej jeden pierwiastek wymierny ma równanie
x3 − x2 + mx + 1 = 0
Odp. m = −1
2. Określ liczbę pierwiastków równania w zależności od wartości parametru m.
a) x3 − mx = 0
b) x3 + (m + 2)x2 + x = 0
Odp. a) jeden pierwiastek gdy m≤0, trzy pierwiastki gdy m>0 b) jeden pierwiastek gdy m∊
(−4,0), dwa
pierwiastki gdy m∊ {−4,0}, trzy pierwiastki gdy m∊(−∞,−4) ∪ (0,+∞)
23 kwi 13:53
janek191:
1) x3 − x2 + m x + 1 = 0
Szukamy pierwiastków wśród dzielników liczby 1:
13 − 12 + m + 1 = 0
m + 1 = 0
m = − 1
=====
(−1)3 − (−1)2 − m + 1 = 0
− 1 − 1 − m + 1 = 0
−1 − m = 0
m = − 1
======
23 kwi 13:58
Ab3: Dziękuję bardzo
23 kwi 14:05
Szkolniak: 2. ad a)
x3−mx=0
x(x2−m)=0
x=0 V x2=m
jedno rozwiązanie dla: m<0 (bo kwadrat żadnej liczby rzeczywistej nie da nam liczby ujemnej)
+ sprawdzamy, że dla m=0 równanie również ma jedno rozwiązanie
trzy rozwiązania wtedy, gdy m>0
x1=0 v x2=−√m V x3=√m
23 kwi 14:13
Ab3: Również dziękuję
23 kwi 14:18
Szkolniak: 2. ad b)
x[x
2+(m+2)x+1]=0 (1), x
2+(m+2)x+1=0 (2)
Jednym rozwiązaniem jest już x=0.
Rownanie (1) ma jedno rozwiązanie wtedy, gdy:
− równanie x
2+(m+2)x+1=0 nie ma rozwiązań (Δ<0)
− lub gdy równanie (2) ma jedno rozwiązanie: x=0 (Δ=0 i f(0)=0)
Rownanie (1) ma dwa pierwiastki wtedy, gdy:
− równanie (2) ma jeden pierwiastek różny od 0 (Δ=0 i f(0)≠0)
− równanie (2) ma dwa pierwiastki, z czego jeden równy jest 0 (sytuacja ta byłaby możliwa gdyby
wyraz wolny by był równy 0, zatem w naszym przykładzie sytuacja ta jest niemożliwa)
Rownanie (1) ma trzy pierwiastki wtedy, gdy:
− równanie (2) ma dwa, różne od siebie i od 0 pierwiastki, czyli gdy Δ>0 i f(0)≠0
Może się przyda, mam nadzieję że zrozumiale napisane
23 kwi 14:36
Ab3: Tak
23 kwi 14:52