rozwiąż równanie wykładnicze
Iwona: 25𝑥2 = 1254x − 6
23 kwi 13:01
wredulus_pospolitus:
a gdzie to równanie wykładnicze jest
23 kwi 13:03
Iwona: rozwiąż równanie zadane polecenie
23 kwi 13:05
wredulus_pospolitus:
25x2 = 1254x − 6 <−−− zapisz to poprawnie
23 kwi 13:06
Iwona: Polecenie rozwiąż równania:
a) 7x – 4 = (√7)2 – 3x
b) 5𝑥2 + 2 = 53x
c) 25𝑥2 = 1254x − 6
d) (37)3x – 7 = (73)7x – 2
23 kwi 13:08
Iwona: Takie dostałam od nauczyciela do rozwiązania
23 kwi 13:10
janek191:
a) 7 x − 4 = (√7)2 − 3 x ?
23 kwi 13:14
janek191:
b) 5x2 + 2 = 53x ?
23 kwi 13:16
janek191:
c) 25x2 = 1254 x − 6 ?
23 kwi 13:17
Iwona: 7(x−4)=(√7)(2 – 3x)
5(𝑥2+2) = 5(3x)
25 (𝑥2) = 125(4x−6)
(3/7)(3x – 7) = (7/3)(7x – 2)
23 kwi 13:27
janek191:
| | 3 | | 7 | |
( |
| )3 x − 7 = ( |
| )7 x − 2 |
| | 7 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | |
( |
| ) 3 x − 7 = ( |
| ) − 7 x + 2 |
| | 7 | | 7 | |
3 x − 7 = − 7 x + 2
10 x = 9
x= 0,9
===============
23 kwi 13:31
23 kwi 13:31
janek191:
a) 7 = ( √7)2
więc mamy
[(√7)2]x − 4 = (√7) 2 − 3 x
(√7)2 x − 8 = (√7) 2 − 3 x
itd.
23 kwi 13:33
Szkolniak: Wszystkie przykłady tutaj działają na zasadzie: ta sama podstawa potęgi → porównujesz
wykładniki potęg
23 kwi 13:34
Iwona: 7x−4=(√7)2−3x
23 kwi 13:42
Iwona: 5x2+2=53x
23 kwi 13:44
janek191:
Patrz: 13.33
23 kwi 13:44
janek191:
5x2 + 2 = 53x
więc
x2 + 2 = 3 x
x2 − 3 x + 2 = 0
( x − 1)*(x −2) = 0
x = 1 lub x = 2
==============
23 kwi 13:46
Iwona: 25x2=1254x−6
23 kwi 13:47
janek191:
W a) Korzystamy z wzoru
(am)n = am*n
23 kwi 13:48
janek191:
25 = 5
2 125 = 5
3 i działaj
23 kwi 13:49
janek191:
(52)x2 = ( 53)4 x − 6
Skorzystaj z podanego wyżej wzoru.
23 kwi 13:52
janek191:
2 x2 = 3*( 4 x − 6)
2 x2 = 12 x − 18
2 x2 − 12 x + 18 = 0 / :2
x2 − 6 x + 9 = 0
(x −3)2 = 0
x − 3 = 0
x = 3
====
23 kwi 14:01
Iwona: 25x2
23 kwi 14:04
Eta:
@
Janek uważąj ! .... to
PLAGIAT
23 kwi 14:05
Iwona: nie wie jak to zapisać 25 do potęgi x do potęgi 2 = 1254x−6
23 kwi 14:06
janek191:
Patrz: 13;49 − 14;01
23 kwi 14:06
Iwona: 25x2=1254x−6
23 kwi 14:07
janek191:
(25x)2 = 252x = ( 52)2x = 54x
23 kwi 14:07
janek191:
@Eta
Idę zająć się rolnictwem
23 kwi 14:09
Eta:
Miłej pracy na świeżym powietrzu
23 kwi 14:10
janek191:
Dzięki

W polu można pracować bez maseczek
23 kwi 14:11
Iwona: czy to dobrze jest
25x2=1254x−6
25x2=[(25)3]4x=6
25x2=2512x−18
x2=12x−18
x2−12x−18=0
{x−1)(x−2)=0
x=1 lub x=2
23 kwi 14:18
WhiskeyTaster: @Iwona, żeby sprawdzić, czy wynik jest dobry (przy tak małej ilości rozwiązań), możesz sobie
podstawić wynik w miejsce wejściowe, tzn. do równania 25
x2 = 125
4x−6
x = 1:
25
1 = 125
4 − 2
25 = 125
−2
No i jak widzisz, to jest błędne rozwiązanie.
Błąd jaki popełniasz jest już w drugiej linijce Twojego rozwiązania. Zapisujesz, że
(25)
3(4x−6), ale to nie jest równe 125
4x−6!
25
3 = 25*25*25, co jest zdecydowanie różne od 125.
Spróbuj wszystko sprowadzić do potęgi piątki, to jest do jednakowej podstawy
23 kwi 14:44
IC: Nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze pomóżcie
25x2 = 1254x−6
23 kwi 14:58
WhiskeyTaster: Pomagamy. Jak zamienić 25 oraz 125 na liczbę postaci 5a, gdzie a będzie jakąś liczbą? Innymi
słowy: do jakiej potęgi musisz podnieść liczbę 5, by otrzymać 25 lub 125?
23 kwi 15:00
Iwona: Nie mogę sobie z tym poradzić proszę pomóż
23 kwi 15:32
WhiskeyTaster: Nie radzisz sobie z mnożeniem? W której jesteś klasie? Równania wykładnicze to raczej materiał
licealny.
a*a = a2
25 = 5*5 = ?
125 = 5*5*5 = ?
23 kwi 15:35
Iwona: a możecie mi to po prostu rozwiązać bo nie ogarniam
23 kwi 15:48
TłumokMatematyczny: XD
23 kwi 15:58
WhiskeyTaster: Może ktoś inny, ja odpadam. Nie respektuję takiego podejścia, gdzie ktoś bez żadnego wkładu
własnego chce efektów. Na koniec jedyne co mogę zrobić, to podrzucić Ci tu link:
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
Jeśli
wykażesz się odrobiną zaangażowania na pewno zrozumiesz.
23 kwi 16:01
TłumokMatematyczny: Jeżeli dobrze odczytałam zapis to:
54x = 512x−18
podstawy są takie same więc przyrównuję wykładniki
4x=12x−18
4x−12x=−18
−8x=−18
x=94
23 kwi 16:06
TłumokMatematyczny: to bylo do przykładu z 14:07
23 kwi 16:14