Równanie
Kingusia: Proszę o pomoc
Rozwiąż równanie x3−3x2−10x+24=0
20 kwi 10:25
PW: Twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych.
Mniej więcej tak:
Jeżeli wielomian o współczynnikach całkowitych ma pierwiastki wymierne, to mogą być nimi
jedynie liczby postaci ...
20 kwi 10:28
piotr: sprawdzaj dzielniki 24
20 kwi 10:29
Mariusz:
W(1)=1−3−10+24=25−13=12
W(2)=8−12−20+24=32−32=0
(x3−8)−3(x2−4)−10(x−2)=0
(x−2)(x2+2x+4)−3(x−2)(x+2)−10(x−2)=0
(x−2)(x2−x−12)=0
(x−2)(x−4)(x+3)=0
Jest jeszcze sposób bez zgadywania który akurat tutaj będzie wymagał trygonometrii
20 kwi 11:17
ania:
20 kwi 11:20
20 kwi 11:36