ciagi
TłumokMatematyczny: Suma pięciu początkowych wyrazóe rosnącego ciągu arytmetycznego jest równa 30, a iloczyn
drugiego i czwartego wyrazu wynosi 11. Ile co najmniej początkowych wyrazów trzeba dodać do
tego ciagu, aby otrzymać sume wieksza od 100?
https://matematykaszkolna.pl/forum/241737.html <−−− znalazlam to i rozwiazalam uklad, wyszło mi że r=5 i a
1=−4
Jak mając te wyniki mam odpowiedziec na pytanie w zadaniu?
19 kwi 18:43
Szkolniak: zbadaj dla jakiego n Sn>100
19 kwi 18:49
TłumokMatematyczny: dla n<25 ?
19 kwi 18:51
Szkolniak: (a
1=−4 ∧ r=5) ⇒ a
n=5n−9
| | n(a1+an) | | 5n2−13n | |
Sn= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
S
n>100 ⇔ 5n
2−13n>200 ⇔ 5n
2−13n−200>0 ∧ n∊N
+
5n
2−13n−200>0 ∧ n∊N
+
Δ=4169 ⇒
√Δ≈64,6
| | 13−64,6 | | 13+64,6 | |
n1= |
| =−5,16 , n2= |
| =7,76 |
| | 10 | | 10 | |
n∊(−
∞;−5.16)∪(7.76;+
∞)
odpowiedź: trzeba dodać co najmniej 8 początkowych wyrazów
19 kwi 19:00