ciagi
Madzik: Suma pięciu początkowych wyrazóe rosnącego ciągu arytmetycznego jest równa 30, a iloczyn
drugiego i czwartego wyrazu wynosi 11. Ile co najmniej początkowych wyrazów trzeba dodać do
tego ciagu, aby otrzymać sume wieksza od 100?
13 mar 21:11
Hajtowy:
a1+a1+r+a1+2r+a1+3r+a1+4r=30
(a1+r)(a1+3r)=11
Układ równań:
5a1+10r=30
(a1+r)(a1+3r)=11
13 mar 21:13
Madzik: po rozwiązaniu r=5 ⋁r=−5 , co dalej, jak to interpretowac?
13 mar 21:40
Marcin: −5 wyrazów raczej nie dodasz
13 mar 21:41
Madzik: no tak, czyli wychodzi a1=−4 ; w odpowiedziach jest mowa o co najmniej 8 poczatkowych wyrazów
13 mar 21:45