trygonometria
Michał: czy ktoś wytłumaczy mi jak dojść od strony lewej do prawej?
1−(1/tgx)=√2sin(x+π/4)/sinx
17 kwi 16:02
Michał: poprawione, bo na górze jest z błędem
1−(1/tgx)=√2sin(x−π/4)/sinx
17 kwi 16:03
Jerzy:
Wskazówka: sinx + cosx = √2sin(π/4 + x)
17 kwi 16:04
Jerzy: No to: −(sinx + cosx) = √2sin( x − π/4)
17 kwi 16:07
Michał: domyślałem się, że coś z tym sinx+cosx, ale jakoś nie wiem jak te lewą stronę ugryźć...
17 kwi 16:12
Jerzy:
Fakt.Chyba coś nie tak z treścią zadania.
17 kwi 16:20
aniabb:
| | cosx | | sinx−cosx | |
L=1− |
| = |
| =.... już wiecie |
| | sinx | | sinx | |
17 kwi 16:26
17 kwi 16:28
Jerzy:
Ja nadal nie,skoro z prawej strony jest √2sin(x − π/4)
17 kwi 16:41
aniabb: a tego /sinx nie widać
17 kwi 16:42
aniabb: bo skoro cosx−sinx=√2sin(90°−x) to sinx−cosx=√2sin(x−90°)
17 kwi 16:44
aniabb: a mianownik bez zmian
17 kwi 16:44
Jerzy:
OK. −(π/4 − x) = (x − π/4).Coś mnie zaćmiło.
17 kwi 16:48
aniabb:
| | cosx | | sinx | | cosx | | sinx−cosx | | √2sin(x−π/4) | |
L=1− |
| = |
| − |
| = |
| = |
| =P |
| | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | | sinx | |
17 kwi 16:51