trygonometria
Jolka;-)))))): uzasadnij ze istnieje taki kat ostry α, że: sinα+cosα=5/3
26 lut 09:38
Jolka;-)))))): pomozcie:(
26 lut 10:27
AS:
| | 5 | |
sinα + sin(90o − α) = |
| |
| | 3 | |
| | α + 90o − α | | α − 90o + α | | 5 | |
2*sin |
| *cos |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 5 | |
2*sin(45o)*cos(α − 45o) = |
| |
| | 3 | |
| | √2 | | 5 | |
2* |
| *cos(45o − α) = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 5 | |
cos(45o − α) = |
| ≈ 1.178 > 1 |
| | 3√2 | |
Wniosek.
| | 5 | |
Nie istnieje taki kąt α by sinα + cosα = |
| |
| | 3 | |
26 lut 10:52
Jolka;-)))))): a mozesz mi to jakos wytłumaczyc
26 lut 11:01
AS: A co mam wytłumaczyć?
Wartości cosinusa wahają się w zakresie od −1 do +1 a skoro wyliczona
wartość cosinusa przekracza 1 tym samym nie może istnieć kąt spełniający
ten warunek.
26 lut 11:31
Jolka;-)))))): no w ogóle to rozwiazanie bo ja tego nie rozumiem

w drugiej linijce cosα zamienione jest na
sin(90−α)=5/3 nie rozumiem jak to sie robi...
26 lut 11:38
AS: Powtórz wzory redukcyjne
26 lut 11:56
Jolka;-)))))): ale to jest na poziom rozszerzony wiec mnie to nie dotyczy nie mozna tego rozwiazac sposobem na
poziom podstawowy? na pewno mozna bo inaczej by nie bylo w arkuszu na poziom podstawowy.
26 lut 12:01
26 lut 12:08
Jolka;-)))))): w tym pierwszym rozwiazaniu, skad sie tam wzieło 0 po tych obliczeniach to ja nie wiem..
26 lut 12:20
Sabin:
(53 − cosx)2 + cos2x = 1
Próbowałaś to w ogóle przeliczyć? Wtedy nie zadawałabyś takich pytań.
26 lut 12:29
Jolka;-)))))): no tak a w tym drugim przykładzie jest 2sinα*cosα=16/9 i skad potem wzieło sie sin2α=16/9>1
26 lut 12:32
Jolka;-)))))): jakbym nie próbowała to bym nie pytała
26 lut 12:33
Sabin: Stąd, że 2sinαcosα = sin2α, taki wzór.
26 lut 12:34
Sabin: To napisz tutaj swoje obliczenia i wspólnie znajdziemy błąd.
26 lut 12:35
Jolka;-)))))): ok juz wiem
26 lut 12:36