trygonometria
anka: uzasadnij ze nie istnieje kat ostry alfa taki ze : sinalfa +cosalfa=5/3 pomocy
23 lut 22:35
Sabin:
sinx + cosx = 53, wyznaczmy stad sinx
sinx = 53 − cosx
Wykorzystujemy jedynke trygonometryczna, czyli
sin2x + cos2x = 1 i za sinx podstawiamy to z gory.
(53 − cosx)2 + cos2x = 1
wyliczasz, wyliczasz, przenosisz na jedna strone, dostaniesz:
2cos2x − 103cosx + 169 = 0
podstawiamy t = cosx, mamy:
2t2 − 103t + 169 = 0 a ponieważ nie lubimy ułamków, pomnóżmy przez 9:
18t2 − 30t + 16 = 0
Δ = ...., wychodzi ze Δ < 0, czyli nie ma rozwiazan, co oznacza, ze nie ma takiego kata,
zeby sinx + cosx dało 5/3
24 lut 01:06
bartek: a co to jest to t?
24 lut 01:12
anka: a no wlasnie mozesz mi powiedziec jeszcze co to jest to t?
24 lut 01:12
Sabin:
"t" to jest nowa zmienna ktora podstawilem w miejsce cosx, zeby sprowadzic rownanie do ladnej
postaci kwadratowej. Nie jest to konieczne, ale ladnie wyglada.
24 lut 01:14
anka: a, dzieki
24 lut 01:17
miki:
Można też tak:
podnosząc obydwie str. do kwadratu:
sin
2x +2sinx*cosx+cos
2x =
259
2sinx*cosx=
259−1 =
169
sin2x =
169 >1 −− sprzeczność
więc taki kąt nie istnieje
24 lut 01:19
Sabin:
Ano, szybciej i ładniej.
24 lut 01:22
miki:
24 lut 01:22
Sabin:
Tylko na podstawie chyba nie maja wzoru na sin2x?
24 lut 01:26
Eta:
No to żal

ale skoro mają wzór na sumy funkcji , to myślę ,że mają i na sin2α i cos2α
24 lut 01:28
ivo: t − tak se rzucił matematyk
10 kwi 22:48
Lokina: Ja mam pytanie, gdzie znajdę wszystko na temat tego sin2x ?
27 kwi 00:15
πesio:
W karcie wzorów widnieje ......... jak.....
27 kwi 00:18
Lokina: A po co jest zrobiona najpierw do kwadratu?
27 kwi 00:22
πesio:
W treści α −− ostry więc obydwie strony są dodatnie
Można podnieść stronami do kwadratu ( a po co?
ano po to,by pojawiła się jedynka tyrgonometryczna
itd........
27 kwi 00:25
ABC: jak się jedynka tyrgnie to wszystko się roz.....
27 kwi 00:28
ABC: a można też pokazać że zbiór wartości tej funkcji to <−
√2,
√2> no ale wzorów na sumę
sinusów nie ma w programie
27 kwi 00:29
πesio:
27 kwi 00:30
Anawa: sin(2x)= sin(x+x)
ze wzoru sin(α+β)= sinα*cosβ+cosα*sinβ
sin(x+x)= sinx*cosx+cosx*sinx= 2*sinx*cosx
sin2x= 2*sinx*cosx
=======================
27 kwi 00:34
ABC:
Eta zadzwonię na niebieską linię że przemoc na forum stosujesz
27 kwi 00:35