Równania z parametrem a - warianty rozwiązań
w193: Przedstaw rozwiazania w zależności od parametru a
k(x+ay=1 & ax+y=a2)
16 kwi 15:22
w193:
16 kwi 15:26
ite: popraw zapis,
wykorzystaj
1192
16 kwi 15:29
w193: Przedstaw rozwiązania układu. Rownań w zależności od parametru a
x+ay=1
ax+y=a2
16 kwi 15:32
Jerzy:
Wyznaczniki .... i lecisz.
16 kwi 15:32
wredulus_pospolitus:
albo 'na chama'
x = 1 − ay
podstawiasz do drugiego:
| | a(a+1) | | a | |
a − a2y + y = a2 −> y(1−a2) = a(a+1) −−−> y = |
| = y = |
| |
| | (a−1)(a+1) | | a−1 | |
PAMIĘTAJMY O ZAŁOŻENIACH
16 kwi 15:38