Wykładnicza i logarytmiczna
smiemas2: Zastosuj własności logarytmów do obliczenia wartości wyrażeń
a)log
1177−2log
11√7
b) 16
log23
Przedstaw liczbę w postaci a
x, a∊N
+
a)
√13√13√13 pierwszy pierwiastek jest na wszystkie, drugi do kolejnego, wiecie.
Zapisz wyrażenie log
363−2 w postaci logarytmu o podstawie 2
Rozwiąż graficznie:
| | 34−x | | √121 | |
−2(x+1)2+3= |
| +(√3+2)0− |
| |
| | 81 | | 11 | |
błagam was, jeślit o napisze to będę miał dwójkę XD
16 kwi 12:26
Jerzy:
| | 77 | |
a) = log1177 − log11(√7)2 = log1177 − log117 = log11( |
| ) |
| | 7 | |
= log
1111 = 1
16 kwi 12:30
Maciess: No to musisz to na pisać, powodzenia!

Jakies własne próby? Z ktorym konkretnie masz problem?
16 kwi 12:30
smiemas2: generalnie, mam czas do godziny 13:20, pani mnie zaskoczyła i bez przygotowań raczej średnio,
żebym to napisał teraz sam
16 kwi 12:33
Maciess: b) Skorzystaj z
alogab=b
16 kwi 12:33
Jerzy:
Nie opowiadaj,że zadała ci to przed chwilą.
16 kwi 12:33
smiemas2: :(
16 kwi 12:34
smiemas2: No poważnie, o 12:16
16 kwi 12:34
Maciess: W przykładzie z tymi pierwiastkami są tylko 3 liczby? Czy one 'lecą w nieskończoność'?
16 kwi 12:36
smiemas2: tylko trzy liczby, jeden duży pierwiastek, który zawiera wszystkie te pierwiastki z trzynastu
16 kwi 12:37
Jerzy:
| | 1 | |
Graficznie: −2(x+1)2 +3 = |
| |
| | 81x | |
x = 0
16 kwi 12:38
a7: b) 16=24
24log23=2log234=34=81
16 kwi 12:48
Maciess: Z tymi pierwiastkami, rozbijając to na iloczyn pierwiastkow otrzymujemy
131/2*131/4*131/8=131/2+1/4+1/8=137/8
16 kwi 12:52
smiemas2: jeszcze tylko to! Zapisz wyrażenie log363−2 w postaci logarytmu o podstawie 2
16 kwi 12:53
Jerzy:
| | log27 | |
= log363 − log39 = log3(63/9) = log37 = |
| |
| | log23 | |
16 kwi 12:58
a7: | | 63 | | log27 | |
log363−2=log363−log39=log3 |
| =log37= |
| |
| | 9 | | log23 | |
16 kwi 12:59
smiemas2: kocham was, serio, przestudiuje to i obiecuje ze sam śmigne te zadanka nastepnym razem!
16 kwi 12:59
a7:
16 kwi 13:22
16 kwi 13:23