kwadrat
Graf: Kwadrat ABCD ma długość boku 2. Niech P będzie punktem środkowym AD. Odcinki AC i BP
przecinają się w punkcie Q. Promień największego koła zawartego w QCDP można zapisać w postaci
a−
√b, gdzie a, b są liczbami naturalnymi oraz b jest liczbą bezkwadratowa. Oblicz wartość a
+ b.
Liczba bezkwadratowa:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_bezkwadratowa
12 kwi 12:24
a7:

|PB|=
√5=3x x=
√5/3
| | 2P | | | | 19 | |
r= |
| = |
| = |
| |
| | x+2y+1+2 | | √5/3+(4√2)/3+3 | | √5+4√2+9 | |
i co dalej?
12 kwi 12:54
Graf: A czemu tak dzielimy na x i 2x orz y i 2y skąd to wynika?
12 kwi 13:07
12 kwi 13:27
a7: może ktoś wymyśli jeszcze rozwiązanie, bo to, co policzyłam to może być w ogóle zły trop...
12 kwi 13:41
Graf: Ale chyba z tego wyniku nie wyjdzie a−√b
12 kwi 15:03
a7: no właśnie chyba nie, dlatego to może być zły trop
12 kwi 15:15
Graf: Nie wiadomo czemu b ma być tą liczbą bezkwadratową.
12 kwi 15:45
Mila:
To koło nie może być styczne do wszystkich boków tego czworokąta.
Trzeba wybrać kąt w który będzie to koło wpisane.
13 kwi 00:16