Oblicz równanie trygonometryczne
xxxk: Liczba 1+ sin422,5 − cos422,5=
Jak obliczyć tego typu równanie? Nie wiem jak poradzić sobie zarówno z potęgą czwartą jak i
22,5 stopniami kąta (może funkcje podwojonego kąta mogą się przydać?)
11 kwi 16:22
ICSP: a4 − b4 = (a2 + b2)(a2 − b2)
pierwsze będzie jedynką trygonometryczną
drugi będzie −cos2x
11 kwi 16:24
Mirus: Może to ci się przyda
sin4x+cos4x=cos4x
11 kwi 16:24
ICSP: a to akurat ciekawe
11 kwi 16:29
ABC:
ciekawe bo cos4x przyjmuje wartość 0 , a sin
4x+cos
4x raczej nie
11 kwi 16:34
Mariusz:
Miruś chyba ci się coś pomyliło
Jeśli już to
(cos(x)+isin(x))n=(cos(nx)+isin(nx))
Teraz do lewej strony stosujemy dwumian Newtona
11 kwi 17:41
11 kwi 17:46