parametr
Mirus: Wyznacz wartość paremetru m, tak aby równanie
| | 2 | |
(1−m)tg2x− |
| +1+3m=0 |
| | cos x | |
co najmniej dwa rozwiązania w przedziale (0,π/2).
Muszę odesłąć rozwiązanie ale nie wiem jak to wykonać.
11 kwi 15:23
Leszek: tg x= sin x/cos x
Nastepnie mnozymy przez cos2x , warunek cos x≠0
Czyli otrzymasz :
(1−m) sin2x − 2 cosx + ( 1+3m) cos2x = 0
( 1− m)( 1 − cos2x) −2cosx + (1+3m) cos2x = 0
Podstaw cosx = t , i otrzymasz rownanie kwadratowe i podaj warunki i rozwiaz !
Powodzenia
11 kwi 15:39
Mirus: dla m=1
mamy −2cosx+4cos
2x=0
dla pozostałych
Δ=12m
2−8m
Czyli teraz rozwiązuję −2cosx+4cos
2x=0

A co z tą deltą? czy ten warunek Δ>0
11 kwi 15:48
Jerzy:
Gdzie masz równanie po podstawieniu t ?
11 kwi 16:24
Mirus: (1+3m)t2+(−3+m)t+1−m=0
m=−1/3
wtedy
t=1/5
dla pozostałych
Δ=13m2−14m+5
i delta jest ujemna dla każdego m
11 kwi 16:33
Mirus: i
11 kwi 16:56
ICSP: źle przekształciłeś równanie
(1−m) z cos2x podpiąłeś pod cosx.
11 kwi 17:18
Mirus: Czy teraz ok?
4mt2−2t−m=0
gdy m=0
t=0
dla pozostałych Δ=4−16m2
Δ≥0⇔m∊[−1/2;1/2]
Teraz ok? I co dalej?
11 kwi 17:45
ICSP: nadal źle.
4mt
2 − 2t + (1 − m) = 0 z podstawieniem t = tg(x)
| | π | |
tangens w przedziale (0 ; |
| ) przyjmuje wartości od (0 ; ∞) |
| | 2 | |
zatem wystarczy aby twoje równanie kwadratowe miało dwa rozwiązania dodatnie.
Wzory Viete'a.
11 kwi 17:52
Mirus: Jak podstawiłes za t za tgx

nie rozumiem
11 kwi 18:04
ICSP: a faktycznie tam jest podstawienie za cosinus.
t = cos(x)
| | π | |
będą istniały dwa rozwiazania w przedziale (0 ; |
| ) gdy oba miejsca zerowe |
| | 2 | |
będą z przedziału (0 , 1).
Myśl nad warunkami.
11 kwi 18:06
Mirus: Warunki to Delta większą od zera i suma pierwiastków jest w przedziale do 0 do 2, a iloczyn
między 0 a 1.
Dobrze
11 kwi 18:38
Mirus: Up
11 kwi 19:55
ICSP: | | 5 | | 1 | | 5 | |
Pierwiastki |
| i |
| spełniają twoje warunki ale równanie cos(x) = |
| nie będzie |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
miało rozwiązania.
Złe warunki.
11 kwi 20:21