11 kwi 10:41
11 kwi 10:55
anonim123: A co tam jest oznaczone jako s?
11 kwi 11:09
ula: ADFE
11 kwi 11:23
anonim123: Może ktoś wyjaśnić sposób rozwiązania z książki.
11 kwi 12:25
anonim123: Ten z linku rozumiem.
11 kwi 12:25
ford:
https://zapodaj.net/8313d41cf0a16.png.html
Autor rozwiązań oznaczył P
AFE = y
Ponieważ |EC| jest 2−krotnie krótszy od |AE|, to pole trójkąta EFC jest 2−krotnie mniejsze od
pola trójkąta AFE
| | 1 | | 1 | |
zatem PEFC = |
| *PAFE = |
| y |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
Wówczas PAFC = PAFE+PEFC = y+ |
| y = |
| y |
| | 2 | | 2 | |
ΔLBD jest podobny do ΔADK w skali k=2 (wspólny kąt przy wierzchołku D, kąty proste przy
wierzchołkach K i L w obu trójkątach
| | DB | | 2a | |
stosunek długości przeciwprostokątnych |
| = |
| = 2 (stąd skala podobieństwa k=2) |
| | AD | | a | |
| | LB | |
więc stosunek dł. czerwonych odcinków (wysokości) trójkątów ΔLBD i ΔADK jest równy |
| = |
| | AK | |
2
więc P
CFB jest 2 razy większe od pola P
AFC stąd P
CFB = 3y.
zależność 3x+y = 7y wzięła się stąd, że
P
ABE = 2*P
EBC
bo trójkąty ABE i EBC mają wspólną wysokość opuszczoną na bok AC
a podstawa AE jest 2 razy dłuższa od podstawy EC
Do tego P
EBC = 0,5y+3y = 3,5y
P
ABE = y+x+2x = 3x+y
P
EBC = P
EFC + P
FBC = 3,5y
P{
11 kwi 15:30
anonim123: Mi z tego wychodzi że PABC=4,5y+3x=10,5y co chyba nie jest dobrym wynikiem. Nie rozumiem
końcówki rozwiązania.
11 kwi 18:01
ford:
4,5y+3x=10,5y to dobra zależność
wszystko jest ok
11 kwi 18:13
anonim123: A mi wychodzi stosunek 2y/10,5y to dobrze?
11 kwi 18:18
ford:
skąd 2y ?
11 kwi 18:37
anonim123: bo x=2y
11 kwi 19:36
ford:
czworokąt ADFE składa się z trójkąta ADF o polu x
oraz z trójkąta AFC o polu y
Zatem PADFE = PADF + PAFC = x + y = 2y + y = 3y
11 kwi 20:49
anonim123: Dziękuję
11 kwi 21:53