geometria
kasia:

W trójkącie ABC punkty D, E leżą odpowiednio na bokach AB i AC tak, że |AD| : |DB| = 1:2 oraz
|AE| : |EC| = 2:1. wyznacz jaka czesc pola trojkata abc stanowi pole czworokata ADFE
20 lut 21:04
Mila:
Czy masz odpowiedź? To napisz.
20 lut 21:26
Qulka: a gdzie jest F?
20 lut 21:31
Mila:

P=P
ΔABC
s=v
P
ΔEFA=2u poniewaz ΔCEF i ΔEFA mają wspólna wysokość
| 1 | |
PΔAFD= |
| w podobne uzasadnienie |
| 2 | |
⇔
⇔W ΔCAD:
W ΔEAB:
Mamy układ równań:
odp.
========================
20 lut 21:58
Mila:
Wygląda na to ,że Kasia czeka tylko na rozwiązanie, zobaczymy czy chociaż go zechce zobaczyć.
20 lut 21:59
pigor: ..., to może ja do swojej "szuflady" dla mojej Mai, np.
tak :
niech: P
ΔADF=a, P
ΔBDF=2a, P
ΔBCF=c, P
ΔCEF=b, P
ΔAEF=2b,
| Pc.AEFD | | a+2b | |
to z warunków zadania(*) |
| = |
| =? |
| PΔABC | | 3a+3b+c | |
i tw. o stosunku pól ΔΔ o tych samych wysokościach mam :
PΔACD | | 1 | | PΔABE | | 1 | |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ |
PΔBCD | | 2 | | PΔCBE | | 2 | |
| 3b+a | | 1 | | c+b | | 1 | |
⇔ |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ c+2a=6b+2a i 3a+2b=2c+2b ⇔ |
| c+2a | | 2 | | 3a+2b | | 2 | |
⇔ c=6b i 3a=2c ⇔ c=6b i 3a=12b ⇔
c=6b i a=4b , stąd i z
(*)
Pc.AEFD | | 4b+2b | | 6b | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| , |
PΔABC | | 12b+3b+6b | | 21b | | 7 | |
czyli
Pc.AEFD= 27 PΔABC − szukana część podziału. ...
21 lut 14:02
Mila:
Witaj
pigor, miło, że popatrzyłeś,
mam błąd w ostatniej linijce obliczeń.
| 1 | | 1 | | 1 | | 8 | | 2 | | 4 | |
s=2u+ |
| w=2* |
| P+ |
| * |
| P= |
| P+ |
| P= |
| 2 | | 21 | | 2 | | 21 | | 21 | | 21 | |
PADFE= 27 PΔABC
==============
21 lut 21:52
pigor: ..., Witam serdecznie, tak myślałem − ja nazywam to błąd
nieuwagi, co mnie się zdarza zbyt często; ta 5−tka w liczniku mi
się nie podobała i dlatego siadłem do swojego rozwiązania , ...
21 lut 23:53
Mila:
22 lut 16:19
andrzej: ktoś chętny wytłumaczyć pół łopatologicznie dlaczego PΔADF=a, PΔBDF=2a i PΔCEF=b, PΔAEF=2b?
2 mar 19:47
Qba:

albo tak:
P
1, P
2, P
3 − pola trójkątów
2(P
1 + 2P
1 + P
2) = P
3 +2P
2 ⇒ 6P
1 + 2P
2 = P
3 + 2P
2 ⇒ P
3 = 6P
1
2(P
1 + P
3) = 2P
1 + P
2 + 2P
2 ⇒ 2P
1 + 2*6P
1 = 2P
1 + 3P
2 ⇒ P
2 = 4P
1
PADFE | | 2P1 + P2 | | 6P1 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| |
PABC | | 3P1 + 3P2 + P3 | | 21P1 | | 7 | |
2 mar 21:40