Jednomiany, funkcja kwadratowa
Marta: Hej, mam prośbę, pomagam siostrze z matmy i nie pamietam jak to sie rozwiazywalo xD w pierwszym
jest po prostu x2?
W miejsce (?) wpisz jednomian, tak aby otrzymać kwadrat wyrażenia.
a) x2 − 0,5x + (?)
b) 4p2 − (?) + 49q2
c) a4 + (?) − 6a2
d) (?) + x2 + xy
e) 0,04m2 − 0,012mn + (?)
f) 1/16y6 − 1/5 * (?) * y3 + 0,64
10 kwi 16:44
PW: a)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 − 2• |
| x + |
| = (x − |
| )2 |
| | 4 | | 42 | | 4 | |
− musimy zobaczyć tę '2' , bo we wzorze jest x
2 − 2bx + b
2 = (x − b)
2.
| | 1 | | 1 | |
Wobec tego w miejsce '?' należy wpisać |
| czyli |
| . |
| | 42 | | 16 | |
10 kwi 16:53
a7: a) 1/4 (x−1/4)2
b)14pq (2p−7q)2
c) 3 (a2−3)2
d) 1/4*y2 (x+1/2y)2
e) 0,0225n2 (0,04m−0,15n)2
10 kwi 16:54
Marta: Dziękuję

czyli za każdym razem dążymy do tego żeby A było a2 B było a×jakaś liczba i c?
Dobrze pamiętam że wzór funkcji był a
2+2b+c?
10 kwi 17:01
PW: b)
(2p − 7q)2 = 4p2 − 2•(2p)(7q) + 49q2 = 4p2 − 28pq + 49q2
− należy wstawić 28pq.
10 kwi 17:02
PW: W większości zadań należy się nastawić na wzór
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2.
W d) − na wzór
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
10 kwi 17:06
10 kwi 17:08
a7: oj u mnie błędy , sorki
10 kwi 17:09
Marta: Spoko, dziękuję

już sobie siostra poradziła xD bardziej z ciekawości pytałam bo byłam dobra
z matmy w liceum 😅😅
10 kwi 18:30