Oblicz dominantę i numer mediany
Belka: Na podstawie danych zamieszczonych w tablicy poniżej oblicz dominantę i numer mediany a
następnie podaj jej
interpretację.
Tablica9.Pracownicy spółki "AGA" według wydatków na papierosy w lipcu 2007r.
Wydatki w zł. Liczba pracowników .......... ......... .........
(Xio − Xit> ni
60−100 5 .......... ......... .......
100−140 20 .......... ......... ........
140−180 50 .......... ......... ........
180−220 30 .......... ......... ........
220−260 20 .......... ......... ........
260−300 10 .......... ......... ........
Razem: 135 .......... ......... ........
Obliczenia:
Odpowiedzi:
Dx=.........
NMx=.........
8 kwi 21:32
8 kwi 21:38
Belka: To inne zadanie jest.Nie rozumiem tego,dlatego proszę o rozwiązanie jesli moglby mi ktoś pomóc.
8 kwi 21:48
janek191:
140 − 180 Występuje 50 razy ( najwięcej), więc dominanta
Dx = (140 − 180 >
Wszystkich danych jest ( po uporządkowaniu) 135, więc dana środkowa ma numer 68
Odliczam od lewej strony dane:
5 + 20 + 43 = 68
68 dana dotyczy wydatków ( 140 − 180 >
więc
Mx = ( 140 − 180>
NMx = 68
8 kwi 23:09
Belka: Bardzo dziękuję za pomoc.
Nie rozumiem tylko skąd się wzięło to 68?
czyli ta część:
Odliczam od lewej strony dane:
5 + 20 + 43 = 68
10 kwi 09:04
janek191:
Wszystkich danych jest 135.
134 : 2 =67
67 + 1 = 68
Środkowa dana ma numer 68.
10 kwi 15:09