Wskaż dominantę,numer mediany i Medianę
Belka: Wskaż dominantę numer mediany i medianę na podstawie danych w tablicy poniżej.
Tablica 8. Uczniowie klasy Ia LE w Koninie według ocen ze statystyki za pierwszy semestr w roku
2007/2008.
Ocena ze statystyki Liczba uczniów
2 5
3 15
4 10
5 3
Razem: 33
Odpowiedzi:
Dx=.............
NMx=............
Mx=............
8 kwi 21:29
8 kwi 21:38
Belka: Chodzi o rozwiązanie jeśli można prosić bo nie rozumiem tego.
8 kwi 21:45
janek191:
2,2,2,2,2,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3,3.3,4,4,4,4,4,4,4,4,4,4,5,5,5,
Dominanta − najczęściej występuje 3 ( 15 razy)
więc
Dx = 3
Liczba danych 33, więc środkowa dana ma numer 17 licząc od lewej strony, więc
Mx = 3
NMx = 17
8 kwi 23:01
Belka: Dziękuję
10 kwi 09:05