matematykaszkolna.pl
Prosokąt - dowody Kamila: W prostokącie ABCD punkty E i F są środkami boków odpowiednio AB i BC. Odcinki DE i DF przecinają przekątną AC w punktach odpowiednio M i N Uzasadnij że |AM|=|MN|=|NC| Byłabym wdzięczna gdyby jakaś dobra duszyczka dość szczegółowo to rozpisała
8 kwi 09:01
an: Duszyczko nieuważająca na lekcjach,może jakiś rysuneczek i własne przemyślenia. Wskazówka: słyszałaś coś o Talesie
8 kwi 10:09
Kamila: Rysunek mam przy zadaniu lecz tutaj już go nie rysowałam bo za bardzo nie umiem na tej stronce. Talesa jeszcze nie mieliśmy, a co do nieuwazania na lekcjach, pani nam wysyła tylko zadania i mamy sobie sami to ogarniać, więc liczyłam na pomoc emotka
8 kwi 10:53
an: To która to klasa
8 kwi 11:02
Kamila: 1lo po podst
8 kwi 11:10
8 kwi 11:11
an: rysunekCzy tu coś widzisz
8 kwi 11:26
Eta: Sorry emotka Ja też na takim "rysunku " ... nic nie widzę
8 kwi 19:08
an: Odcinek DE i równoległe odchodzące od odcinków a/2 dzielą AC na trzy równe części to chyba widać, to samo DE i rónoległe odchodzące od prostej na której leży podstawa o długość podstawy prostokąta a. Nie wierzę Eta, że tego nie widzisz. Są tu pewne niedomówienia ale ja uważam, że pytający też musi coś zrobić w końcu to jego lekcje, a nie ja zdaję egzamin.
8 kwi 19:31
an: "to samo DE" ma być "to samo DF"
8 kwi 19:35
an: Eta czy dalej nie widzisz, a przy okazji pewno wiesz kiedy w programie jest Tales
8 kwi 20:56
Eta: @ an Ja to wiem, tylko lekko "zadrwiłam" z Twojego "koślawego " rysunkuemotka Rażą mnie takie bohomazy ( a często takie malujesz ... sorry emotka W zadaniach z geometrii ciągle powtarzam,że przejrzysty rysunek, to 3/4 sukcesu emotka
8 kwi 21:34
Eta: Twierdzenie Talesa jest już w programie gimnazjum !( Kamila może nie była w gimnazjum emotka
8 kwi 21:36
an: Rysunku w tym programie to w większości wypadków zrobić nie można, to są raczej bardzo uproszczone szkice, czy jak nazywasz bohomazy, umieszczenie opisów powoduje nieczytelność. Zainteresowana milczy, może odrabia zadane lekcje Nie wiem ile tu jest "@Kamila" ale sądząc po zdaniu >>Byłabym wdzięczna gdyby jakaś dobra duszyczka dość szczegółowo to rozpisała<< myślę, że to nie jest >>1lo po podst<<, być może się mylę w tym wypadku, co nie znaczy, że to co powiem nie znajduje tu potwierdzenia. Uważam, że dawanie gotowców przeczy podstawowym zasadom nauczania, a potem tak wyuczeni studenci często skamlą tu o pomoc (gotowca) w zadaniach,których poziom trudności ociera się o szkołę podstawową, a jednak przekracza ich percepcję. Wiem, że odezwą się tu głosy bardzo mnie krytykujące, ale mimo to powiem: zbyt często nie ma tu pomocy w sensie umożliwienia zrozumienia zagadnienia, tylko wspieranie nieuctwa i lenistwa, co w obecnej sytuacji jest wręcz szkodliwe.
8 kwi 22:35
Eta: emotka
8 kwi 23:45
ABC: praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia!
8 kwi 23:55
Eta:
8 kwi 23:56