Dowody
Dominik: W prostokącie ABCD punkty E i F są środkami boków odpowiednio AB i BC. Odcinki DE i DF
przecinają przekątną AC w punktach odpowiednio M i N.
Uzasadnij, że:
a) |AM|=|MN|=|NC|
b) trójkąty AEM i CNF maja równe pola
19 kwi 19:36
Eta:

Ja rys. ... Ty uzupełnij szczegółowo komentarz ....
1/ trójkąty podobne ADN i CNF oraz AEM i DCN w skali k=2 ( dlaczego?
zatem ........
|AM|=|MN|=|NC|=x , x>0
2/ pola ΔAMD i DMN i DNC są równe ( dlaczego?
3/ równe są też pola ΔADE i DCF (bo.........
4/ co daje tezę ........ P(AEM)=P(CNF)=
S
19 kwi 20:01
Eta:
I co
Dominik? ...... żyjesz?
19 kwi 20:10
Dominik: Eta, przepraszam bardzo, chwile czekalem a pozniej zajalem sie czyms innym i zupelnie o tym
zapomnialem. Wielkie dzieki
19 kwi 22:04
Dominik: 1. jaka cecha podobienstwa jest przy trojkatach AEM i DCN? (k,b i co jeszcze, nie moge znalezc
3)
2. bo maja ta sama wysokosc i podstawe
3. P=ab
4. wynika z 2 i 3
Jeszcze raz przepraszam i dziekuuje
19 kwi 22:25
Eta:
1/ cecha (kkk) ( kąty wierzchołkowe i naprzemianległe)
20 kwi 01:56