pierwaistek
marcin: | 9 | |
| = d3 jak się coś takiego pierwiastkuje? |
| 16 | |
4 kwi 13:09
ICSP: bardzo prosto
d = 3√9/16
i gotowe
4 kwi 13:10
Jerzy:
d = 3√9/16 i kalkulator.
4 kwi 13:11
4 kwi 13:14
Jerzy:
A po co tak ?
4 kwi 13:16
4 kwi 13:17
Eta:
Hej
Jerzy 
Już wiesz po co tak?
4 kwi 13:18
marcin: @Jerzy bardziej mi chodzi o coś co otrzymała @Eta, @Eta nie wiem o kim mówisz
4 kwi 13:19
Jerzy:
Witaj

No to inna para butów
4 kwi 13:20
Jerzy:
Czyżby przypadek ? Nie wierzę.
4 kwi 13:21
marcin: ale jaja, ale nie wiem z kim mnie pomyliliście, a gdybym wiedział jak to się jeszcze rozpisuje
to pierwiastkowanie?
4 kwi 13:26
Jerzy:
Pomnóż licznik i mianownik przez 4.
4 kwi 13:26
4 kwi 13:28
jaros: czyli rozszerzałaś do takiego punktu aż uzyskać w mianowniku liczba pierwiastkowaną?
4 kwi 13:33
Eta:
tak
4 kwi 13:33
Jerzy:
I jeszcze jedno.Nie ma obowiązku usuwania niewymierności mianownika.
4 kwi 13:34
Eta:
A no nie ma

ale jest obowiązek
siedzenia w domu
4 kwi 13:35
Jerzy:
A można stać ?
4 kwi 13:36
Eta:
4 kwi 13:38
ABC:
jak to mówił w celi jeden więzień do drugiego:
ty myślisz że jak stoisz to ty już nie siedzisz?
4 kwi 13:46
Eta:
4 kwi 14:16
Mariusz:
3√0.562'500≈0.8254
512
50500|(19204+240*2)*2
39368| 19684*2
11132000|(2017225+2460*5)*5
10147625| 2029525*5
984375000|(204187516+24750*4)*4
817146064|204286516*4
167228936
Teraz można w pamięci oszacować że następną cyfrą będzie ósemka
Jak to działa
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)*b
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)*b
4 kwi 14:36