dowodowe
bizi: W trójkącie ABC kąt BAC jest dwa razy większy od kąta ABC. Wykaż, że prawdziwa jest
równość |BC|2−|AC|2=|AB|*|AC|
Hej wszystkim , rozwiązuję sobie mature próbną i dostałem takie zadanie
chętnie wykorzystałbym tu twierdzenie cosinusów ,lecz nie wychodzi mi mógłby ktoś wykonać to
zadanie
wykorzystując tw.cosinusów?
czekam na pomoc
3 kwi 15:19
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje rozumowanie
skorzystać zapewne będziesz musiał i z jednego i z drugiego
3 kwi 16:10
3 kwi 16:14
wredulus_pospolitus:
ula −−− jasne, że było ... przecież to powtórzony arkusz jest, jak zresztą reszta tej pożal się
Boże matury próbnej.
3 kwi 16:21
Eta:

1 sposób podałam tu
376361
Inny sposób też ( bez tw. cosinusów)
ΔADC i DBC podobne i równoramienne
zatem:
| | a | | b | |
|
| = |
| ⇒ a2−b2=bc −−−− i mamy tezę |
| | b+c | | a | |
|BC|
2−|AC|
2=|AB|*|AC|
====================
3 kwi 17:17
bizi: dzięki
3 kwi 22:38
Eta:
3 kwi 22:41
salamandra:

A ja podam jeszcze inny:
BC*sinα=AC*sin2α
BC*sinα=AC*2sinαcosα
BC=AC*2cosα
kąt ACB=180−3α
AB*sinα=AC*sin3α
| | AC*sin3α | | AC*sinα(3cos2α−sin2α) | |
AB= |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | |
AB=AC*(3cos
2α−sin
2α)
BC=AC*2cosα
AB=AC*(3cos
2α−sin
2α)
BC
2−AC
2=AC*(3cos
2α−sin
2α)*AC
(AC
2−4cos
2α)−AC
2=AC
2*(3cos
2α−sin
2α)
AC
2(4cos
2α−1)=AC
2(3cos
2α−sin
2α) / : AC
2
4cos
2α−1=3cos
2α−sin
2α
cos
2α=1−sin
2α
cos
2α=cos
2α
4 kwi 00:20
Eta:
4 kwi 00:33
salamandra:
4 kwi 00:34