planimetria
Alicja: W trójkącie ABC kąt BAC jest dwa razy większy od kąta ABC. Wykaż, że prawdziwa jest równość
|BC|2 − |AC|2 = |AB| ⋅| AC| .
11 cze 19:45
Eta:

A może w treści jest ... "w trójkącie
prostokątnym ABC.....
wtedy 2α=60
o , α=30
o
| c√3 | | c | |
|BC|= |
| , |AC|= |
| , |AB|=c |
| 2 | | 2 | |
to
| 3c2 | | c2 | | c2 | |
L=|BC|2−|AC|2= |
| − |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | |
| c | | c2 | |
P=|AB|*|AC|= c* |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
L=P
c.n.w
11 cze 20:06
Alicja: nie, niestety w tresci nie jest powiedziane ze to trojkat prostokatny. To zadanie z tegorocznej
czerwcowej matury rozszerzonej ...
11 cze 20:09
Eta:

Jeżeli trójkąt dowolny to tak:
Oznaczam : |AB|=c, |AC|=b , |BC|=a
d−− dwusieczna kąta BAC
Z podobieństwa trójkątów ADC i ABC z cechy (kkk)
i z tw. o dwusiecznej:
c | | b | | cb | | a | | ab | |
| = |
| i d= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒b2=a2−cb⇒ |
d | | a−d | | a | | b | | a2−cb | |
a
2−b
2=cb
|BC|
2−|AC|
2=|AB|*|AC|
====================
c.n.w.
12 cze 01:01
Alicja: bardzo dziekuje

nie wpadlam na ten pomysl z dwusieczna ...
12 cze 09:32