Pochodna
kinqa: mógłby mi ktoś policzyć z tego pochodna

f(x)=π/3 * (12x−x
2)
2 kwi 23:21
ICSP: Możesz również użyć wolframa.
2 kwi 23:24
kinqa: nie jestem pewna czy internetowe kalkulatory dobrze liczą jeśli jest π. wiec wolałabym żeby
ktoś pomógł mi to obliczyć
2 kwi 23:27
ICSP: Już masz policzone.
π to tylko liczba. Przy liczeniu pochodnych takie rzeczy "prawie" pomijasz.
2 kwi 23:28
kinqa: a później licząc ekstrema tez pomijam π

?
2 kwi 23:31
ICSP: To tylko funkcja kwadratowa − nie ma sensu aby używać pochodnej aby znaleźć jej
minimum/maksimum
Teraz masz rozwiązać równanie
f
x = 0
Tutaj pominiesz π (tak samo mając równanie 2(x−1) = 0 "pomijasz" 2)
| π | |
| będzie dopiero istotne przy wyznaczaniu wartości ekstremum |
| 3 | |
2 kwi 23:34
2 kwi 23:42
ICSP: Masz funkcję kwadratową:
i masz znaleźć jej największą wartość.
Czyli inaczej mówiąc masz znaleźć y
w ( nazywane też q czy też drugą współrzędną wierzchołka)
Nie potrzeba do tego celu pochodnej.
2 kwi 23:50
kinqa: a jak policzyć deltę z π
2 kwi 23:56
kinqa: będzie 12π?
3 kwi 00:00
ICSP: Współczynniki:
b = 4π
c = 0
Δ = b
2 − 4ac
3 kwi 00:00
kinqa: Δ=16π
2
3 kwi 00:06
kinqa: 4a=−4/3π
3 kwi 00:07
ICSP: tak
3 kwi 00:07
kinqa: a dobra chyba już rozumiem
3 kwi 00:08
kinqa: dziękuje ci bardzo
3 kwi 00:08
kinqa: a jak policzyć objętość

do którego wzoru
3 kwi 00:11