Optymalizacja
ala: Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 12 obraca się wokół najdłuższego boku.
Jakie wymiary powinien mieć ten trójkąt, aby objętość tej bryły była największa? Wyznacz tę
objętość.
30 mar 23:08
salamandra:

h1+h2=12
30 mar 23:16
salamandra: Na pewno masz tylko tyle danych?
30 mar 23:18
ala: tak:( nic więcej
30 mar 23:26
ala: wiec nie da się tego policzyć tylko z tych danych
30 mar 23:27
Szkolniak: Bryła składa się z dwóch stożków.
h
1+h
2=12 ⇒ h
2=12−h
1
r=h=
√h1*h2=
√h1(12−h1)
Objetość górnego stożka:
Objętość dolnego stożka:
V=V
1+V
2=... tworzysz funkcję i szukasz maximum lokalnego.. może o to chodzi?
30 mar 23:39
Mila:
h
1=x, h
2=y
r
2=x*y
x+y=12
y=12−x⇔r
2=x*(12−x), x∊(0,12)
Licz dalej sama
30 mar 23:41
salamandra: Milu, r2=x*y to z własności, że jeżeli wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach x i y, to h2=xy?
30 mar 23:53
Mila:
Tak
30 mar 23:58
salamandra: właśnie jak zacząłem niedawno przerabiac planimetrię z Kiełbasy to we wstępie była przytoczona
ta zależność, ale jakoś nigdy z niej nie było mi dane skorzystać
30 mar 23:59