funkcja
ola: a) Wyznacz zbiór wartości f(x)=x3−6x w przedziale <−2;2>.
c) Wyznacz równanie stycznej do tej funkcji równoległej do prostej y=3x.
2 kwi 22:16
f123: a) f'(x) = 3x2 − 6
f'(x) = 0 ⇔ x − 2 = 0 ⇒ x = ±√2
f(√2) = ...
f(−√2) = ...
f(−2) = ...
f(2) = ...
Bierzesz wartosc najwieksza i najmniejsza i masz zbior wartosci
c) y = 3x;
a = 3;
f'(x) = 3;
3x2 − 6 = 3;
3(x2 − 3) = 0 ⇔ x = ±√3
y − f(−√3) = 3(x + √3) lub y − f(√3) = 3(x − √3)
2 kwi 22:28
ola: f123. ostatnia linijka to ostateczne równanie stycznej

czy jeszcze trzeba coś przekształcić?
2 kwi 22:35
f123: wyliczyc wartosc funkcji w punkcie ±√3 wynozyc i uporzadkowac
2 kwi 22:36
ola: w podpunkcie a wyliczam punkty z wzoru pochodnej czy zwykłej funkcji
2 kwi 22:41
f123: zwyklej funkcji
2 kwi 22:47
2 kwi 22:52
f123: przeciez rozwiazane, a o ktory podpunkt chodzi?
2 kwi 22:58
ola: nie do końca rozumiem podpunkt a
2 kwi 22:58
ford:
co do a)
f'(x) = 3x2 − 6
przyrównujesz to do zera i wyliczasz x−sy
3x2 − 6 = 0
3x2 = 6
x2 = 2
x=√2 ∨ x=−√2
dalej chyba jasne
2 kwi 23:10