zadanko
jas: W trójkącie ABC A(0;−8) B(−6;0) Oraz punkt należy do osi OY.
a) wyznacz równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta BAC,
b) Wyznacz współrzędne punktu C tak, aby trójkąt ABC był prostokątny.
helppp
30 mar 22:51
Mila:
Uzupełnij treść zadania.
30 mar 22:52
Szkolniak: ad b)
C=(0,y)
|AB|
2=100
|BC|
2=36+y
2
|AC|=y
2+16y+64
Z twierdzenia Pitagorasa:
|BC|
2+|AB|
2=|AC|
2
| | 9 | | 9 | |
y2+36+100=y2+16y+64 ⇒ y= |
| ⇒ C=(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
30 mar 22:57
jas: a podpunkt a)

?
30 mar 23:27
Szkolniak: Weź punkt P=(x,y) − odległość punktu od jednej prostej ma być równa odległości od drugiej
prostej.
30 mar 23:30
Szkolniak: ad a)
pr. AC: x=0
Weźmy punkt P=(x,y) leżący na dwusiecznej kąta BAC.
Odległość danego punktu od prostej AC i prostej AB jest równa, zatem:
| | 1 | |
Wychodzi, że: y= |
| x−8 v y=−3x−8 |
| | 3 | |
Szukaną prostą jest prosta: y=−3x−8
2 kwi 23:17
jas: dziękuje bardzo

!
2 kwi 23:19
Szkolniak:
2 kwi 23:21